Blij met de BankGiro Loterij

12 februari 2014

De BankGiro Loterij schenkt dit jaar 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland. 70 culturele organisaties, waaronder het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, ontvingen dinsdag 11 februari tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een bijdrage van de loterij. Daarbij sprak onder meer burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam de aanwezige vertegenwoordigers van cultureel Nederland toe. De bijna 600.000 deelnemers van de BankGiro Loterij maken het mogelijk dat ook dit jaar weer vele vormen van cultuur worden gesteund: van grote culturele organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rijksmuseum, tot regionale monumenten, zoals Slot Zuylen en Huis Doorn.

In 2013 heeft de BankGiro Loterij dankzij de lotverkoop een totaalinleg van 124,9 miljoen euro. De helft daarvan komt direct ten goede aan organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland. Naast grote landelijke organisaties die jaarlijks een schenking van de BankGiro Loterij ontvangen, waaronder Vereniging Hendrick de Keyser, het Van Gogh Museum, het Fries Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Spoorwegmuseum, ondersteunt de loterij dit jaar vele regionale projecten voor het behoud van monumentaal erfgoed.

Regionale monumenten
Eén van deze regionale projecten is het monumentale Slot Zuylen in Oud-Zuilen. Het kasteelmuseum krijgt 275.000 euro om het tot voor kort bewoonde koetshuis te restaureren en opnieuw in te richten.
Fort Pannerden in Lingewaard ontvangt een bijdrage van 400.000 euro. De historische plek is casco gerestaureerd en klaar om ingericht te worden. Dankzij de bijdrage van de loterij is de financiering voor de museale inrichting rond. Bezoekers komen straks alles te weten over de geschiedenis van de regio en het fort. Huis Doorn in Doorn krijgt 450.000 euro voor de verbouwing van de keizerlijke garage tot tentoonstellingspaviljoen. Hier wordt het publiek straks geïnformeerd over de geschiedenis van keizer Wilhelm II – die van 1920 tot zijn dood in 1941 in Huis Doorn verbleef – en de rol van Nederland in de Eerste Wereldoorlog.

Bijdrage voor bijzondere projecten
De BankGiro Loterij steunt dit jaar met een eenmalige bijdrage een aantal bijzondere projecten. Zo ontvangt Stichting Domplein voor DOMunder een schenking van 390.000 euro. In mei 2013 is gestart met de opgraving en blootlegging van de monumentale historische grond rond de Dom in Utrecht. Met dit bedrag kan de stichting de rijke geschiedenis van het Domplein toegankelijk maken voor het grote publiek.
Het Van Abbemuseum in Eindhoven, dat al sinds 2007 jaarlijks wordt ondersteund door de loterij met een vaste bijdrage, kan rekenen op een extra schenking van 596.500 euro om het museum bereikbaar te maken voor een aantal bijzondere doelgroepen: mensen met een visuele en auditieve handicap en mensen die langdurig ziek zijn of in een verzorgingstehuis verblijven. De komende drie jaar gaat het museum activiteiten organiseren om deze groepen in het museum te ontvangen onder de naam ‘Special Guests’.

Daarnaast schenkt de BankGiro Loterij 700.000 euro aan het Centraal Museum in Utrecht om de verjaardag van nijntje te vieren. In 2015 wordt het Nederlandse icoon 60 jaar. Met de bijdrage wordt het huidige dick bruna huis tegenover het museum volledig omgebouwd tot een interactief doe-museum voor (groot)ouders met kinderen.

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2013 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen. De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op een na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd. www.bankgiroloterij.nl

Begunstigers

• Bank Giro Loterij