Frans Hals / niet-Frans Hals

11 oktober 2016

Het Frans Hals-vervalsingsschandaal van vorige week laat zien dat er reden is om de criteria die worden gebruikt bij het bepalen of een schilderij een ├ęchte Frans Hals is, nader te onderzoeken. Frans Hals geldt als een van drie grootste schilders uit de Hollandse Gouden Eeuw, samen met Rembrandt en Vermeer. Naar de precieze omvang van het oeuvre van Frans Hals is echter verrassend weinig diepgaand onderzoek gedaan. Ook is er nog zeer weinig technisch-materieel onderzoek verricht naar Hals in vergelijking met Rembrandt en Vermeer. Diverse technische onderzoeksmethoden zijn zelfs nog nooit of vrijwel nooit op schilderijen van Hals toegepast.

Anna Tummers, conservator oude kunst van het Frans Hals Museum, is hierom een onderzoek gestart Frans Hals/niet-Frans Hals, dat wordt gefinancierd door NWO. Bij dit project gaat het museum een samenwerking aan met hoogleraren en studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Delft, en collegae van het Rijksmuseum in Amsterdam, de Gemaldegalerie in Berlijn en het Metropolitan Museum of Art in New York. Deze studie levert de bouwstenen voor een grote tentoonstelling in 2020, waarin het publiek zelf over de problematiek zal kunnen meedenken.

Klik hier voor het artikel van 12 oktober in de NRC en hier voor het artikel in de Volkskrant van 15 oktober j.l.
Ook de New York Times besteedde aandacht aan het vervalsingsprobleem; voor het lezen van het artikel klik hier.

Begunstigers

• Bank Giro Loterij