Smulpapen gezocht!

25 augustus 2017

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem werkt samen met Creative Chef Jasper Udink ten Cate aan een bijzonder project. Voor de tentoonstelling A Global Table die vanaf 23 september te zien is, zal de chef portretten maken van inwoners van Haarlem en hun favoriete gerecht. Het bijzondere is dat het Haarlemmers zullen zijn afkomstig uit alle continenten. Dus een Haarlemmer met roots in Afrika, Australië, Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika of Europa. Het liefst daar geboren maar ook een tweede of derde generatie mag. Als hun favoriete gerecht maar komt ook uit het land van oorsprong. Daarover wil de chef van alles weten. Wat zijn hun verhalen en herinneringen met betrekking tot eten? Wat is het geheime recept van hun favoriete gerecht? Wie kookt het? Waar halen ze de ingrediënten voor hun eten? Het idee is om zo daadwerkelijk tot een ‘Global Table’ te komen.

Haarlemmers met een andere geboortegrond die mee willen doen aan het project, zullen fraai worden geportretteerd. De portretten, met achtergrondinfo en recept, zijn vanaf 23 september onderdeel van de tentoonstelling A Global Table. Daarnaast zullen de meeste favoriete gerechten op de opening van de tentoonstelling worden geserveerd. Zo ontstaat een echte Haarlemse Global Table!

'Het is mooi om naar elkaars verhalen te luisteren en die te proeven. Het verbindt mensen en doet ons ook inzien dat inwoners van over de hele wereld uniek zijn maar ook veel met elkaar gemeen hebben. Eten en onze herinneringen eraan versterken dat. Ik breng de wereld met elkaar in contact door middel van eten. Eten verbindt’. Aldus Udink ten Cate.

Ben of ken jij iemand in Haarlem die het leuk vindt om in het museum te hangen en te praten over je favoriete eten, stuur dan een per e-mail met je persoonlijke gegevens, het land waar je roots liggen en je favoriete gerecht wat daar vandaan komt. En misschien sta jij straks te koken naast je eigen portret! Reageren kan tot 31 augustus.

foto Mitchell van Voorbergen

Begunstigers