Symposium Humor, globalization, and culture-specificity in modern and contemporary art

17 januari 2017

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem organiseert i.s.m. de Radboud Universiteit Nijmegen een symposium bij de tentoonstelling Het is me wat! Humor in 100 jaar Nederlandse kunst. De tentoonstelling is van 20 mei t/m 10 september te zien in De Hallen Haarlem.

Humor heeft binnen de kunstgeschiedenis altijd een rol gespeeld. In de zestiende eeuw profileerden Pieter Brueghel en Jeroen Bosch zich met geestige schilderijen, terwijl in de zeventiende eeuw figuren als Jan Steen en Frans Hals vrolijkheid en scherts uitbeeldden. Maar vooral vanaf het begin van de twintigste eeuw verwierf humor een steeds prominentere plaats binnen de kunst. Niet alleen door de grote bloei die politieke karikaturen, cartoons en beeldverhalen doormaakten. Absurdisme, scherts, satire en andere humoristische uitingsvormen zorgden voor een nieuwe, frisse wind binnen de vaak al te ernstige en hoogdravende kunstwereld. Baanbrekend was de dada-beweging aan het begin van de twintigste eeuw. Deze effende de weg voor Fluxus (jaren 60), alsook voor latere beeldende en conceptuele kunstuitingen waarin gezocht werd naar nieuwe, ludieke dimensies binnen de kunst. De omvangrijke tentoonstelling in zowel De Hallen Haarlem als het Frans Hals Museum laat vele sprankelende voorbeelden zien van humorvolle Nederlandse kunst uit de afgelopen 100 jaar: schilderijen, grafiek, fotografie, films en ruimtelijke werken in de geest van dada.

Voor call for papers klik hier

Begunstigers

• Bank Giro Loterij