Uitzonderlijke aankoop

16 oktober 2017

Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem koopt uitzonderlijk werk van Jan Porcellis

Woensdag 4 oktober onthulde burgemeester Jos Wienen van Haarlem in het Frans Hals Museum de jongste aankoop van het museum: het schilderij Schepen in een storm, een uitzonderlijk, vroeg en goed bewaard zeegezicht van Jan Porcellis uit ca. 1618/1622. Porcellis bracht een omwenteling in het schilderen van zeezichten teweeg – juist in zijn Haarlemse periode. “Deze unieke aanwinst onderstreept het verhaal dat Haarlem aan het begin van de Gouden Eeuw een epicentrum van artistieke vernieuwing was waar grote omwentelingen in de schilderkunst plaatsvonden”, aldus directeur Ann Demeester van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Kwalitatief hoogwaardige stukken van Jan Porcellis zijn zeer zeldzaam en komen slechts zelden op de markt. Het schilderij is voor een bedrag van € 800.000 aangekocht met steun van de Stichting Mr. Cornelis Roozen Fonds, het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt – mede dankzij haar Daan Cevat Fonds en haar Coleminks Fonds.

Begunstigers

• Bank Giro Loterij