Evenementen

Zondag 2 juli – Vondel in het Frans Hals Museum

De tentoonstelling Barbaren & Wijsgeren. Het beeld van China in de Gouden Eeuw belicht de wederzijdse beeldvorming tussen China en Nederland in de zeventiende eeuw. Nederlanders waren gefascineerd door de cultuur van het ‘Hemelse Rijk’, Chinezen verbaasden zich over de Nederlandse ‘roodharige barbaren’.

Joost van den Vondel schreef in 1667 als eerste Europeaan een literair werk dat zich geheel afspeelt in China. Hij werd waarschijnlijk geïnspireerd door een ontmoeting met de missionaris Martino Martini, die in Peking getuige was geweest van de val van de Mingdynastie.

Zijn drama Zungchin of Ondergang der Sineesche heerschappye speelt in de Verboden Stad, waar de keizer na een volksopstand en het verraad van zijn eunuchen wordt verjaagd. Zungchin is een voor de 17de eeuw zeer uitzonderlijke tekst, omdat hij geen Oosters exotisme ten tonele voert maar herkenbare emoties van de keizerlijke familie. Een van de meest memorabele scènes toont hoe de keizer en keizerin zich met hun kousenbanden hebben verhangen aan een boomtak.

Zondag 2 juli speelt Theater Kwast in een geënsceneerde leesvorm het nooit opgevoerd werk Zungchin. Thijs Weststeijn, één van de samenstellers van de tentoonstelling verzorgt de inleiding op het toneelstuk.

Programma: 14.45 uur inloop, 15 uur inleiding door Thijs Weststeijn, 15.30 – 17 uur scenes uit Zungchin
Bij mooi weer vindt de uitvoering plaats in de binnentuin, anders in de Renaissancezaal.
Er is een beperkt aantal zitplaatsen en een kleine pauze.

AANMELDEN IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem