Evenementen

Rondje kunst: Dieren, globes en wereldhandel

Twee lezingen met rondleiding bij de tentoonstelling A Global Table

maandag 11 december, 20.00 uur

Bij deze editie van Rondje Kunst slaan het Frans Hals Museum en het Noord-Hollands Archief de handen ineen. Het onderwerp is de tentoonstelling A Global Table, die momenteel bij het Frans Hals Museum te zien is. In deze tentoonstelling wordt ook een aantal stukken getoond die het Noord-Hollands Archief in beheer heeft.

Zeventiende-eeuwse stillevens in A Global Table komen op ons over als buitengewoon mooie, meditatieve en kunstige meesterwerken. Maar ze tonen ook de trots op voedingsmiddelen, buitgemaakt etensgerei en tot slaaf gemaakten uit pas veroverde niet-westerse gebieden. Het blijkt dat de (in die tijd) nieuwe producten, of het nu mais, suiker, tabak, peper, nootmuskaat of zilver en porselein is, door-en-door verbonden zijn met verovering, geweld, moord en slavernij. Michiel Korthals, em. Hoogleraar Toegepaste Filosofie, (Wageningen Universiteit en Vrije Universiteit) gaat in zijn lezing ‘Wereldhandel en wereldpijn. Stillevens en de pluriforme geschiedenis van macht, rijkdom en geweld’ dieper hierop in en stelt de vraag hoe wij omgaan met deze verwerking van de eerste golf van globalisering.

Ook onderdeel van A Global Table zijn vierendertig tekeningen van dieren uit Brazilië en een tweetal compleet gerestaureerde globes uit de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, eigendom van en in beheer bij het Noord-Hollands Archief. Alexander de Bruin, conservator Beeldcollecties van het Noord-Hollands Archief gaat in zijn lezing ‘Zo wijdt de wereld strekt. Dieren uit het Braziliaanse regenwoud én Operatie Globe’ in op de makers van deze voorwerpen, de zestiende-eeuwse, Haarlemse kunstenaar Frans Post en de Amsterdamse firma Van der Valck.

De lezing begint om 20.00 uur (inloop 19.30 uur). Na de lezingen is er gelegenheid samen met Michiel Korthals en Alexander de Bruin de tentoonstelling te bekijken.

Locatie: Frans Hals Museum
Avond i.s.m. Noord-Hollands Archief
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: € 10,00 (incl. drankje)
Kaartverkooop via Theater Haarlem
Bij bezoek van drie avonden of meer kost een kaartje slechts € 7,50 (strippenkaart)

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem