Kinderen

Uitslag Tekenwedstrijd – wie tekent het mooiste en grappigste poppenhuiskamertje?

Van 16 april tot en met 8 mei organiseerde het Frans Hals Museum de tekenwedstrijd:
Teken het mooiste poppenhuiskamertje. 238 kinderen en een klein aantal volwassenen hebben hier aan meegedaan! Omdat we verrast zijn door het grote aantal, heeft het langer geduurd voor we de winnaars hadden uitgekozen.

De winnaars zijn:
Lieke 12 jaar, Kaat 11 jaar, Ilse 10 jaar, Julia 9 jaar, Veerle 8 jaar, Veerle 7 jaar, Marije 6 jaar, Niels 5 jaar, Eden 4 jaar, Astrid 2/3 jaar.

Let op: de prijswinnaars zijn al geïnformeerd, behalve Kaat en Julia. Graag even een e-mail sturen naar reserveringen@franshalsmuseum.nl met het juiste email- en postadres. De prijzen ontvangen jullie allemaal in week 20 (16 tot 22 mei).

Poppenhuis in de spotlights

Jong en oud kan genieten van een zaal vol poppenhuiskamers in het Frans Hals Museum. Op basis van bestaande 17e en 18e -eeuwse poppenhuizen is een fabelachtige collage gemaakt van 70 kamers, waarvan een deel in 3D. Het biedt de bezoeker de kans om met de neus er bovenop details te ontdekken die vaak verborgen blijven. Bron van inspiratie is het monumentale poppenhuis van de Amsterdamse koopmansvrouw Sara Rothé, één van de pronkstukken van het Frans Hals Museum. Voor kinderen is er een gratis poppenhuis kinderaudiotour beschikbaar.

beschrijving

Voor jong én voor oud
Bij de presentatie is een gratis opdrachtenboekje voor kinderen van 5 – 7 jaar en een boekje voor de leeftijd 8 – 11 jaar, verkrijgbaar bij de kassa van het museum. Door het volgen van een draad speuren de kinderen niet alleen door de kamers maar leren ze van alles over het huishouden in vroeger dagen. Daarnaast kan er in dezelfde ruimte worden gespeeld door zelf een poppenkamer samen te stellen. Dat wil niet zeggen dat Poppenhuis in de spotlights louter voor kinderen bestemd is. Het museum verwelkomt ook graag volwassenen bij het poppenhuisparadijs.

beschrijving

NIEUW: Gratis Poppenhuis kinderaudiotour

Voor kinderen van ca. 8 – 12 jaar is er een speciale kinderaudiotour! Loop met Trijntje, dokter Ludeman en Karel de Kater door het museum en luister naar een verhaal over het poppenhuis van Sara Rothé en het leven van vroeger. De audiotour is mogelijk gemaakt dankzij ondersteuning van de Stichting Dorodarte.

De presentatie is semipermanent en zal in deze vorm tot 1 augustus 2016 te zien zijn.

beschrijving

Speurtocht

Voor speurneuzen van 5 tot 12 jaar zijn er bij de balie van het Frans Hals Museum diverse gratis speurtochten te krijgen. Na afloop kan je kijken of de antwoorden goed zijn en krijg je een kleine verrassing.

Verjaardagsfeestje

Vier je verjaardagsfeest in het Frans Hals Museum!
beschrijving Wil je met je vriendjes of vriendinnetjes een verjaardagspartijtje vieren in het Frans Hals Museum? Dat kan! Op woensdagmiddag, in het weekend of in de schoolvakanties.
Je kunt kiezen uit verschillende activiteiten en onderwerpen, bijvoorbeeld: Grote hoeden en prachtige kragen.
Samen met een museumgids ga je eerst in het museum kijken naar schilderijen van uitgedoste dames met prachtige kragen of deftige mannen met grote hoeden en daarna ga je zelf een kraag of hoed maken en versieren. Natuurlijk is het leuk om van het resultaat een mooie groepsfoto te maken!

Het poppenhuis
In het Frans Hals Museum staat een prachtig poppenhuis. Het ziet er uit als een 18de-eeuws grachtenhuis. In de twaalf kamers staan duizend en een verschillende voorwerpen: stoelen, tafels, bedden, pannen, potten, een fornuis. Er hangen schilderijen aan de muren en in de kasten staan echte (kleine) boeken. In het poppenhuis wonen nu nog drie volwassen mensen en een poes.
Eerst ga je met een museumgids het poppenhuis goed bekijken. Hoe leefden mensen vroeger en wat zijn de verschillen met een modern huis? Dan kun je samen met je verjaardagsgasten zelf aan de slag: je kunt bijvoorbeeld nieuwe bewoners voor het poppenhuis maken, of een eigen poppenhuiskamer inrichten.

beschrijving

Schilderen
Houd je van schilderen? Ben je bijvoorbeeld gek van paarden, rovers, monsters, spinnen, prinsen of prinsessen? Er zijn heel veel onderwerpen mogelijk. In overleg kan een programma worden gemaakt precies zoals jij het leuk vindt. Het uitgangspunt is altijd dat je eerst met een museumgids inspiratie op doet in het museum en dan gezellig met z’n allen aan de slag gaat.

  • Aantal: maximaal 12 kinderen en 2 begeleiders
  • Leeftijd: 7 t/m 11 jaar
  • Tijdstip: in overleg, het partijtje duurt 2 uur
  • Kosten: € 125,- (inclusief entree, begeleiding, materiaal, limonade en iets lekkers)

Informatie en reservering:

Voor meer informatie en het reserveren van een verjaardagsfeestje kunt u contact opnemen met Judith Reitsma-Harren, T 023 5115853 of per e-mail.

Het Frans Hals Atelier is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem