Kinderen

Vrolijke Frans op zondag

KIJK, ONTDEK & DOE!

beschrijving

Het Frans Hals Museum biedt elke zondagmiddag vanaf 14.00 uur een Vrolijke Frans programma speciaal voor jou en je (groot)ouders. Bekijk samen de schilderijen in het museum. Ontdek door de leuke opdrachten interessante wetenswaardigheden. En ga daarna met z’n allen aan de slag in het prachtige Frans Hals Atelier. Je kunt kiezen uit meerdere opdrachten en knutselactiviteiten. Voor € 5,- per familie (Exclusief toegang volwassenen, de toegang voor kinderen is gratis. Minimaal 1 volwassene, maximaal 4 kinderen). Aanmelden bij de kassa van het museum. Reserveren is niet nodig.

       

Kerstvakantieworkshops: maskers maken

beschrijving

Op 23 en 30 december zijn er in het Frans Hals Museum kerstvakantieworkshops voor kinderen. De middagen hebben als thema ‘lachen en huilen’ en sluiten aan op de tentoonstelling Emoties- Geschilderde gevoelens in de Gouden Eeuw die op dit moment te zien is in het Frans Hals Museum.

In het Frans Hals Museum maak je eerst met een museumgids een wandeling door het museum om emoties te bekijken en uit te beelden. Je gaat langs lachende en huilende mensen op schilderijen uit de Gouden Eeuw, die zijn gemaakt door Frans Hals en zijn tijdgenoten. Samen met de gids kijk je naar de kunstwerken. Waarom zou de man op het schilderij zo blij zijn? En misschien nog wel interessanter: waar word jij blij van? Hoe zie je er uit als je blij bent? En hoe schilder je dat dan?

Na de rondleiding ga je in het Frans Hals Atelier aan de slag met verf en papier om zelf een masker te maken dat blij, vrolijk of misschien wel verdrietig kijkt.
Kom langs, trek een schort aan en maak je eigen kunstwerk!

 • Wanneer: dinsdag 23 december en dinsdag 30 december
 • Waar: Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem
 • Tijd: 14.00 – 16.00 uur
 • Voor: kinderen van 7 – 12 jaar
 • Kosten: € 7,50, entree kinderen tot 18 jaar gratis
 • Informatie en reserveren: T 023 511 5853 of per e-mail

Hoe word ik een schilderijenspecialist? – deel 2

Cursus voor kinderen in het Frans Hals Museum: leer in 8 lessen alles over schilderijen

beschrijving

Elke cursusmiddag behandelt een ander thema: portretten, landschappen, zeestukken, stadsgezichten, stillevens. De cursusmiddag begint met een korte wandeling door het museum. Daarna volgt een workshop waarin de kijkervaringen op een creatieve manier verwerkt worden. De cursus wordt gegeven door Rian Peeperkorn en Annette Vorderhake, beide ervaren museumdocenten en is geschikt voor kinderen van 8 – 12 jaar. Kinderen kunnen zich per keer aanmelden of een knipkaart kopen voor alle acht keer. Voor het volledige programma klik hier.

‘Hoe word ik een schilderijenspecialist’ die bestaat uit drie delen. Ze worden afwisselend aangeboden en kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden.

 • Wanneer: op zaterdag 17 januari, 24 januari, 31 januari, 14 februari, 7 maart, 14 maart en 21 maart
 • Tijd: 14.00 uur tot 16.00 uur
 • Voor: kinderen van 8 tot 12 jaar
 • Kosten: per keer € 10,00 of voor alle acht keer € 60,00
 • Informatie en aanmelden: T 023 5115853 Judith Reitsma-Harren of Annejet Houck, of per e-mail.

Gratis kinderaudiotour

Voor kinderen van ca. 8 – 12 jaar is er een speciale kinderaudiotour! Bij de audiotour krijgen de kinderen een speciaal opdrachtenboekje. Voor de juiste antwoorden kunnen ze een e-mail sturen en maken zo kans op een prijs.

beschrijving

Speurtocht

Voor speurneuzen van 5 tot 12 jaar zijn er bij de balie van het Frans Hals Museum diverse gratis speurtochten te krijgen. Na afloop kan je kijken of de antwoorden goed zijn en krijg je een kleine verrassing. Vraag ook naar de speciale Frans Hals kleurplaat!

Verjaardagsfeestje

Vier je verjaardagsfeest in het Frans Hals Museum!
beschrijving Wil je met je vriendjes of vriendinnetjes een verjaardagspartijtje vieren in het Frans Hals Museum? Dat kan! Op woensdagmiddag, in het weekend of in de schoolvakanties.
Je kunt kiezen uit verschillende activiteiten en onderwerpen, bijvoorbeeld: Grote hoeden en prachtige kragen.
Samen met een museumgids ga je eerst in het museum kijken naar schilderijen van uitgedoste dames met prachtige kragen of deftige mannen met grote hoeden en daarna ga je zelf een kraag of hoed maken en versieren. Natuurlijk is het leuk om van het resultaat een mooie groepsfoto te maken!

Het poppenhuis
In het Frans Hals Museum staat een prachtig poppenhuis. Het ziet er uit als een 18de-eeuws grachtenhuis. In de twaalf kamers staan duizend en een verschillende voorwerpen: stoelen, tafels, bedden, pannen, potten, een fornuis. Er hangen schilderijen aan de muren en in de kasten staan echte (kleine) boeken. In het poppenhuis wonen nu nog drie volwassen mensen en een poes.
Eerst ga je met een museumgids het poppenhuis goed bekijken. Hoe leefden mensen vroeger en wat zijn de verschillen met een modern huis? Dan kun je samen met je verjaardagsgasten zelf aan de slag: je kunt bijvoorbeeld nieuwe bewoners voor het poppenhuis maken, of een eigen poppenhuiskamer inrichten.

beschrijving

Schilderen
Houd je van schilderen? Ben je bijvoorbeeld gek van paarden, rovers, monsters, spinnen, prinsen of prinsessen? Er zijn heel veel onderwerpen mogelijk. In overleg kan een programma worden gemaakt precies zoals jij het leuk vindt. Het uitgangspunt is altijd dat je eerst met een museumgids inspiratie op doet in het museum en dan gezellig met z’n allen aan de slag gaat.

 • Aantal: maximaal 12 kinderen en 2 begeleiders
 • Leeftijd: 7 t/m 11 jaar
 • Tijdstip: in overleg, het partijtje duurt 2 uur
 • Kosten: € 125,- (inclusief entree, begeleiding, materiaal, limonade en iets lekkers)

Informatie en reservering:

Voor meer informatie en het reserveren van een verjaardagsfeestje kunt u contact opnemen met Judith Reitsma-Harren of Annejet Houck, T 023 5115853 of per e-mail.

Het Frans Hals Atelier is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Begunstigers

 • Bank Giro Loterij
 • Mondriaanfonds
 • Haarlem