Kinderen

KIJK, ONTDEK & DOE !

Frans Hals Atelier

Het Frans Hals Museum heeft een nieuwe workshopruimte: het Frans Hals Atelier. Voor jong en oud een geweldige plek om te knutselen en te schilderen! In de schoolvakanties zijn er speciale kinderworkshops. En in het Frans Hals Atelier kun je natuurlijk ook je verjaardagspartijtje vieren!
Deze workshopruimte is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Vrolijke Frans voor de hele familie

Het Frans Hals Atelier is elke zondag vanaf 14.00 uur toegankelijk voor alle kinderen met hun (groot)ouders. Voor € 5,- per familie(exclusief toegang volwassenen, kinderen toegang gratis) kunt u een middag samen op ontdekking gaan in het museum en na afloop met z’n allen aan de slag in het prachtige Frans Hals Atelier. U kunt kiezen uit diverse opdrachten en knutselactiviteiten.
Aanmelden bij de kassa van het museum. Reserveren is niet nodig.

beschrijving

Kenau: heldin of helleveeg

Workshops in de meivakantie
De Haarlemse Kenau is wereldberoemd. In de geschiedenis van Haarlem heeft Kenau een heldenrol gespeeld. Tijdens het beleg van Haarlem, door de Spaanse soldaten, heeft zij meegevochten en was zij aanvoerder van twee vrouwenlegers. Ze wordt afgebeeld met een lans, zwaard en geweer, en er wordt verteld dat zij de vijand te lijf ging met kokende olie, gloeiende pek en reusachtige stenen.
Dat is nu meer dan 400 jaar geleden, maar nog steeds leeft haar naam voort. Er is een film over haar gemaakt, en er zijn boeken over haar geschreven. Daarin zijn de verhalen over Kenau wel mooier en romantischer gemaakt dan de werkelijkheid.
Wat zegt jou de naam Kenau? Denk je dan aan een heldin? Of aan een heks met haar op de tanden?

Wie zij werkelijk was zie je op de tentoonstelling in het Frans Hals Museum. Na de rondleiding ga je jouw eigen Kenau tot leven brengen in een driedimensionale collage van de stadsmuren van Haarlem.
beschrijving
Workshops Kenau heldin of helleveeg
Leeftijd: 7 – 12 jaar
Kosten: € 7,50
Woensdag 30 april, van 14.00 – 16.00 uur
Donderdag 1 mei, van 14.00 – 16.00 uur
Locatie: Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62, Haarlem
Informatie en reserveren:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annejet Houck of Judith Reitsma-Harren, tel. 023 – 5115853. Reserveren uitsluitend via e-mail.

Gratis kinderaudiotour

Voor kinderen van ca. 8 – 12 jaar is er een speciale kinderaudiotour! Bij de audiotour krijgen de kinderen een speciaal opdrachtenboekje. Voor de juiste antwoorden kunnen ze een e-mail sturen en maken zo kans op een prijs.

Speurtocht

Voor speurneuzen van 5 tot 12 jaar zijn er bij de balie van het Frans Hals Museum diverse gratis speurtochten te krijgen. Vraag ook naar de speciale Frans Hals kleurplaat!

Spreekbeurt over Frans Hals

Meer willen weten over Frans Hals voor je spreekbeurt of werkstuk? Voor meer informatie klik hier

Verjaardagsfeestje

Vier je verjaardagsfeest in het Frans Hals Museum!
Wil je met je vriendjes of vriendinnetjes een verjaardagspartijtje vieren in het Frans Hals Museum? Dat kan! Op woensdagmiddag, in het weekend of in de schoolvakanties.

Je kunt kiezen uit verschillende activiteiten en onderwerpen, bijvoorbeeld:
Grote hoeden en prachtige kragen
Samen met een museumgids ga je eerst in het museum kijken naar schilderijen van uitgedoste dames met prachtige kragen of deftige mannen met grote hoeden en daarna ga je zelf een kraag of hoed maken en versieren. Natuurlijk is het leuk om van het resultaat een mooie groepsfoto te maken!

Het poppenhuis
In het Frans Hals Museum staat een prachtig poppenhuis. Het ziet er uit als een 18de-eeuws grachtenhuis. In de twaalf kamers staan duizend en een verschillende voorwerpen: stoelen, tafels, bedden, pannen, potten, een fornuis. Er hangen schilderijen aan de muren en in de kasten staan echte (kleine) boeken. In het poppenhuis wonen nu nog drie volwassen mensen en een poes.
Eerst ga je met een museumgids het poppenhuis goed bekijken. Hoe leefden mensen vroeger en wat zijn de verschillen met een modern huis? Dan kun je samen met je verjaardagsgasten zelf aan de slag: je kunt bijvoorbeeld nieuwe bewoners voor het poppenhuis maken, of een eigen poppenhuiskamer inrichten.

Schilderen
Wil je schilderen? Of zelf een onderwerp kiezen?
Ben je gek van paarden, rovers, monsters, spinnen, prinsen of prinsessen? Er zijn heel veel onderwerpen mogelijk. In overleg met de museumgids kan een programma worden gemaakt. Het uitgangspunt is altijd dat je eerst met een museumgids inspiratie op doet in het museum en dan zelf aan de slag gaat.

  • Aantal: maximaal 12 kinderen en 2 begeleiders
  • Leeftijd: 7 t/m 11 jaar
  • Tijdstip: in overleg, het partijtje duurt 2 uur
  • Kosten: € 125,- (inclusief entree, begeleiding, materiaal, limonade en iets lekkers)

Informatie en reservering:

Voor meer informatie en het reserveren van een verjaardagsfeestje kunt u contact opnemen met Judith Reitsma-Harren of Annejet Houck, T 023 5115853 of per e-mail.

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem