Over de collectie

De collectie van het Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum bezit de grootste verzameling schilderijen van Frans Hals ter wereld. De totale verzameling oude kunst van het Frans Hals Museum telt ongeveer 800 schilderijen. Een deel daarvan is permanent te zien. De rest is uitgeleend, wordt gerestaureerd, of verblijft in depots.

16de eeuw

De vroegste schilderijen uit het Frans Hals Museum dateren uit het begin van de 16de eeuw. Het zijn schilderijen met bijbelse voorstellingen die gemaakt zijn voor altaren in kloosters, kerken en kapellen en mythologische voorstellingen.
De schilders uit de 16de eeuw – Jan van Scorel, Maerten van Heemskerck, Hendrick Goltzius en Cornelis van Haarlem – waren de wegbereiders voor de wereldberoemde schilderkunst van de Hollandse Gouden Eeuw.

17de eeuw

Haarlem was in de 17de eeuw een machtige en welvarende stad en een centrum van kunst en cultuur. De schilders uit de Gouden Eeuw specialiseerden zich in alledaagse onderwerpen: portretten, stillevens, stadsgezichten. Frans Hals, de beroemdste Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw, was gespecialiseerd in portretten en groepsportretten. Zijn vijf beroemde Schuttersstukken zijn in het museum te bewonderen.

Frans Hals

Frans Hals, de beroemdste Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw, was gespecialiseerd in portretten. Hij schilderde in een zeer trefzekere en levendige stijl. Het Frans Hals Museum bezit van hem onder andere vijf grote groepsportretten van schutters.

Collectie bekijken: klik hier

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem