Basisonderwijs

Leerlingen zijn van harte welkom in het Frans Hals Museum! Voor elke leeftijdsgroep heeft het museum een programma. Hieronder vindt u een overzicht van alle museumtours, kijk&ontdek&doe tours, audiotours en workshops.
Voor reserveringen en vragen en meer informatie kunt u terecht bij Judith Reitsma-Harren per e-mail of 023 5115853 en Geert-Jan Davelaar, 023 5115792
Reserveringen minimaal 3 weken van te voren.

Er zijn voorbereidings- en verwerkingslessen ontwikkeld. De digitale les, ter voorbereiding op een bezoek waar Frans Hals centraal staat, kan via onze website hier gedownload worden. Of bekijk de NIEUWE DIGITALE LES Leven in de Gouden Eeuw hier.

INTERACTIEVE RONDLEIDINGEN

beschrijving

Het hondje van Frans Hals

Er is maar één dier op de schilderijen van Frans Hals te vinden en dat is een lief hondje! Dit hondje – in de gedaante van een handpop – neemt kleuters mee in een betoverende zoektocht naar zijn baasje Frans Hals. Met opdrachtjes, waaronder het zingen van het liedje De hond van Frans Hals.

duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
voor groep 1-2
Voor verwerkingsles klik hier
Klik hier voor de tekst van het liedje, om het liedje te beluisteren en voor de meezingversie.

beschrijving

Cornelia Vooght stapt uit haar portret!

Een museumwandeling in een theatrale vorm. De leerlingen doen mee aan een spannend verhaal en ondertussen komen ze allerlei leuke schilderijen tegen. Eén schilderij komt tot leven: Cornelia Vooght stapt uit haar portret! Deze prachtig aangeklede mevrouw hoort thuis op het portret dat Frans Hals in 1631 van haar schilderde en dat in het museum hangt. Hoe kan het dan dat ze nu in levende lijve in het museum rondloopt?? Cornelia wil dat best wel aan de kinderen vertellen, maar dan moeten de kinderen haar geheim wel kunnen bewaren…

duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
voor groep 3-4
Ter voorbereiding van het bezoek kunt u de discussie, de bijlage voor docenten en de bijlage voor leerlingen downloaden

Thuis in de Gouden Eeuw

In deze tour krijgen de leerlingen door gesprekken, opdrachten en voorwerpen een beeld van hoe het dagelijks leven in de Gouden Eeuw er uitzag. Op speelse wijze leren ze langer kijken, meer zien en begrijpen. Hoe woonden de burgers en wat aten en dronken zij? Wat voor kleren droegen ze? Hoe zag de stad Haarlem er toen uit? Het antwoord op deze vragen valt te ontdekken op de schilderijen zelf. Hierbij wordt steeds een connectie gemaakt met het huidige leven van de leerlingen: hoe is dat nu voor mij? Er wordt ook aandacht besteed aan het schildersatelier van Frans Hals, Haarlems ’ beroemdste schilder. Het hoogtepunt van het bezoek is een tableau vivant. De leerlingen, verkleed als schutters, imiteren de compositie van een schuttersstuk van Frans Hals. Met een zelf meegebrachte digitale camera maakt de leerkracht hiervan een foto.

duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
voor groep 3-4-5-6-7-8
Klik hier voor de digitale les ter voorbereiding
Voor verwerkingsles klik hier

beschrijving

SPECIAL | Humor in de Gouden Eeuw – Kijk- en Doe tocht

11 november 2017 t/m 18 maart 2018
Bij de tentoonstelling over humor in de Gouden Eeuw zijn speciale kijk- en doe opdrachten ontwikkeld. In een Kijk- en Doe tocht gaan de leerlingen zelf aan de slag met opdrachten in het museum. Ze lopen in groepjes van maximaal vijf leerlingen met een volwassene als begeleider door het museum. Bij circa tien schilderijen liggen opdrachten klaar. Om die goed te kunnen maken moeten de leerlingen de schilderijen heel nauwkeurig bekijken. Kan jij de grapjes op het schilderij ontdekken? Wat voor emotie is er eigenlijk afgebeeld? En wat vind jij nu écht grappig?
duur 60 minuten
kosten € 60 per klas (max. 32 leerlingen)
voor groep 4-5-6-7
LET OP: per groepje van 5 leerlingen dient er een volwassen begeleider (docenten of ouders) vanuit school aanwezig te zijn om te begeleiden.

SPECIAL | Humor in de Gouden Eeuw

11 november 2017 t/m 18 maart 2018
Zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars en luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw. De humor van vroeger is nu lastig te ontrafelen: waar konden zij om lachen? En hoe kunnen we dat terug zien in de schilderijen? Wat voor emotie is er eigenlijk afgebeeld? En wat vind jij nu écht grappig? Laat je meenemen door onze museumgids en kom lachen met je klas!
duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
voor groep 7-8

WORKSHOPS

SPECIAL WORKSHOP | Bananen! – DE HALLEN HAARLEM

23 september 2017 t/m 11 maart 2018
In de workshop ‘Bananen!’ nemen de leerlingen plaats aan de ronde tafel van kunstenares Shelley Sacks die gevuld is met wel 10.000 bananenschillen die al meer dan 20 jaar oud zijn. Het gesprek in combinatie met zintuigelijke prikkelingen, zoals de textuur van de banaan (je mag ze aanraken!) en de geur zorgen, ervoor dat een banaan opeens een interessant object wordt. Met een rondleider gaan de leerlingen het gesprek aan over de afkomst van ons voedsel en maken zij een kleine opdracht. Wat is het verhaal achter de banaan? Hoe komt dat in onze supermarkt terecht? En de rest van ons eten? Het kunstwerk verandert in een reizende discussietafel; een gegarandeerde wow-ervaring!

duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
voor groep 3-4-5-6-7-8
kerndoelen 1, 12, 53, 56
LET OP: deze workshop vindt alleen plaats in De Hallen Haarlem tijdens de tentoonstelling A Global Table

De meestertoets: schilderworkshop

Altijd al willen schilderen zoals de Hollandse meester Frans Hals? Leerlingen bekijken tijdens een museumwandeling eerst schilderijen van Frans Hals en zijn tijdgenoten, om vervolgens in het schilderatelier in het Frans Hals Museum dezelfde technieken toe te passen. Wist je bijvoorbeeld dat Frans Hals ook vaak snel schilderde om meer beweging te suggereren? En waarom schildert hij vaak lachende mensen en zijn tijdgenoten niet? Hoe leg je die emoties vervolgens vast met verf? Kan jij een zelfportret schilderen? Kom het geheim van de meester ontdekken met je klas!

duur 90 minuten
kosten € 230 per klas (max. 32 leerlingen)
voor groep 3-4-5-6-7-8

Museumtour of workshop: Maatwerk

Heeft u speciale wensen? Organiseert u een project waar kunst of cultureel erfgoed uit de Hollandse Gouden Eeuw een rol in speelt? Zoekt u een bijzondere workshop met beeldende kunst als uitgangspunt? Neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met Reserveringen, zie hieronder. Er is nog veel meer mogelijk dan de genoemde programma’s!

Informatie en opgave

Voor al uw vragen en reserveringen graag contact opnemen met Judith Reitsma-Harren of Roxana Srodzinski: T 023 5115853 of per e-mail

Reserveringen
Minimaal 3 weken van te voren. Bij verhindering kunt u tot 10 werkdagen voor de afgesproken datum kosteloos annuleren. Indien niet tijdig afgezegd worden de kosten voor een eventuele rondleiding in rekening gebracht.

Openingstijden voor scholen
Dinsdag, donderdag en vrijdag:
9.00 – 17.00 uur
Woensdag:
11.00 – 17.00 uur
Maandag gesloten

Kosten
Aan de programma’s zijn kosten verbonden; leerlingen, leerkrachten en de begeleidende ouders hebben gratis toegang. Per klas kunnen 32 leerlingen meedoen. Bij 16 leerlingen of minder gelden aangepaste prijzen.

Betaling
Aan de kassa; er is een pinautomaat. Betaling op rekening is mogelijk, graag bij uw aanmelding factuurgegevens toevoegen.

Adres
Alle activiteiten – tenzij anders aangegeven – vinden plaats in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem, 023-5115775.

Bereikbaarheid
Parkeren: parkeergarages Kamp en Houtplein, op 8 min., de Appelaar op 15 minuten loopafstand.
Van NS station is het 20 min. lopen naar het museum.

Nieuwsbrief
Het museum heeft een Nieuwsbrief Educatie onderwijs: u kunt zich hiervoor aanmelden op Nieuwsbrief, onderaan de homepage van www.franshalsmuseum.nl.

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem