Basisonderwijs

Leerlingen zijn van harte welkom in het Frans Hals Museum! Voor elke leeftijdsgroep heeft het museum een programma. Hieronder vindt u een overzicht van alle museumtours, kijk&ontdek&doe tours, audiotours en workshops.
Voor reserveringen en vragen en meer informatie kunt u terecht bij Judith Reitsma-Harren per e-mail of 023 5115853 en Laura Eijpe, 023 5115792
Reserveringen minimaal 3 weken van te voren.

Er zijn voorbereidings- en verwerkingslessen ontwikkeld. De digitale les, ter voorbereiding op een bezoek waar Frans Hals centraal staat, kan via onze website hier gedownload worden. Of bekijk de NIEUWE DIGITALE LES Leven in de Gouden Eeuw hier.

Programma 2016 – 2017

beschrijving

Groep 1-2
Museumtour

beschrijving

Het hondje van Frans Hals
Er is maar één dier op de schilderijen van Frans Hals te vinden en dat is een lief hondje! Dit hondje – in de gedaante van een handpop – neemt kleuters mee in een betoverende zoektocht naar zijn baasje Frans Hals. Met opdrachtjes, waaronder het zingen van het liedje De hond van Frans Hals.
duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
kerndoelen 1, 12, 56
Voor verwerkingsles klik hier
Klik hier voor de tekst van het liedje, om het liedje te beluisteren en voor de meezingversie.

Groep 3-4
Museumtour

beschrijving

Dieren in het museum
Frans Hals schilderde op zijn mooiste schuttersstuk een hond. En in het poppenhuis woont een poes! Door naar deze dieren op zoek te gaan maken de kinderen kennis met de schilderijen van het museum. Ze zullen nog veel meer dieren ontdekken!
Gewone huisdieren, maar ook exotische en zelfs fantasiedieren. Staan deze beesten nu “toevallig” op kunstwerken of is er meer aan de hand?
duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
kerndoelen 1, 12, 56
Voor verwerkingsles klik hier

Groep 3-4-5
Museumtour

beschrijving

Cornelia Vooght stapt uit haar portret!
Een museumwandeling in een theatrale vorm. De leerlingen doen mee aan een spannend verhaal en ondertussen komen ze allerlei leuke schilderijen tegen.
Eén schilderij komt tot leven: Cornelia Vooght stapt uit haar portret!
Deze prachtig aangeklede mevrouw hoort thuis op het portret dat Frans Hals in 1631 van haar schilderde en dat in het museum hangt. Hoe kan het dan dat ze nu in levende lijve in het museum rondloopt?? Cornelia wil dat best wel aan de kinderen vertellen, maar dan moeten de kinderen haar geheim wel kunnen bewaren…
duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
kerndoelen 1, 12, 53, 56
Ter voorbereiding van het bezoek kunt u de discussie, de bijlage voor docenten en de bijlage voor leerlingen downloaden

Groep 4-5-6-7-8
Workshop

beschrijving

Feest in de Gouden Eeuw
Hoera, het is altijd feest in het Frans Hals Museum. Wij houden van feesten, maar dat was in de Gouden Eeuw ook het geval. Er zijn heel wat schilderijen waarop feesten staan afgebeeld. Eerst bekijken de leerlingen hoe het er toeging op deze feesten: hoe deden jonge rijke mensen dat en hoe vierden de boeren feest? Bestond het St. Nicolaasfeest toen ook al? En hoe zag een deftig schuttersdiner er uit en hoe een boerenkermis? Daarna gaan de kinderen het Frans Hals Atelier in en ontwerpen zij hun droom van een feestjurk of feestpak! Zij leven zich uit met gekleurd karton, bijzonder papier met gekke prints, feestelijke stofjes en glitters.
duur 90 minuten
kosten € 230 per klas (max. 32 leerlingen)
kerndoelen 1, 12, 51, 53, 54, 55, 56

Groep 5 – 6
Doe het zelf tour
Kijk & Ontdek & Doe

beschrijving

In een Frans Hals Kijk & Ontdek & Doe tocht gaan de kinderen met name zelf aan de slag. Ze lopen in groepjes van maximaal vijf leerlingen met een volwassene als begeleider door het museum. Bij circa tien schilderijen – en daaronder bevinden zich uiteraard werken van Frans Hals – liggen opdrachten klaar. Om die goed te kunnen maken moeten de leerlingen de schilderijen heel nauwkeurig bekijken. De opdrachten zijn heel verschillend zodat interesses en sterke kanten van elke leerling aan bod komen. Uiteraard zijn zij afgestemd op de leeftijd van de leerlingen.
duur 60 of 75 minuten
kosten € 60 of € 75 per klas (max. 32 leerlingen)
kerndoelen 1, 4, 12, 53, 56

Groep 5-6-7-8
Museumtour Actief

beschrijving

De Gouden Eeuw & Haarlem
Vernieuwd! De leerlingen worden nog meer uitgedaagd om zelf bij te dragen aan deze tour, dankzij nog meer kijk- en zoekopdrachten, gesprekjes, spelletjes en opdrachten op zaal.
Op speelse wijze leren ze langer kijken, meer zien en begrijpen. Ze krijgen een beeld van hoe het dagelijks leven er in de 17e-eeuw uitzag. Hoe woonden de burgers en wat aten en dronken zij? Wat voor kleren droegen ze? Hoe zag de stad Haarlem er toen uit en hoe werd deze bestuurd? En hoe verdiende de stad haar geld? Het antwoord op deze vragen valt te ontdekken op de schilderijen zelf. Met natuurlijk veel aandacht voor Frans Hals, Haarlems ’ beroemdste schilder.
Het hoogtepunt van het bezoek is een tableau vivant. De leerlingen, verkleed als schutters, imiteren de compositie van een schuttersstuk van Frans Hals. Met een zelf meegebrachte digitale camera maakt de leerkracht hiervan een foto.
duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
kerndoelen 1, 12, 53, 56
Voor verwerkingsles klik hier

Groep 5-6-7-8
Museumtour Actief

beschrijving

Ateliergeheimen van Frans Hals
De losse of ‘grove’ penseelstreek van Frans Hals is wereldberoemd. Hoe en waarom deed hij dat nu precies? En hoe schilderden zijn collega’s /concurrenten? In de Gouden Eeuw ging een schilder sowieso zo al heel anders te werk dan nu. Dat had te maken met de schildertechniek in de Gouden Eeuw. In deze wandeling ontdekken de leerlingen dat de schilder zijn verf niet kocht, maar zelf moest maken, hoe dat zijn aanpak beïnvloedde, hoe materialen en formaat de prijs van een doek bepaalden.
Aan de hand van de schilderijen en met voorbeelden van pigmenten, verfstoffen, oliën, en linnen die de kinderen mogen vasthouden, krijgen ze hier een beeld van.
duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
kerndoelen 1, 12, 53, 56
Voor verwerkingsles klik hier

Groep 6-7-8
Audiotour

beschrijving

Frans Hals en zo
Met de audiotour bekijken de leerlingen in groepjes van maximaal vijf, tien tot twaalf schilderijen. Ze komen van alles te weten over Frans Hals, zijn familie en zijn collega’s, zijn werk en het leven in Haarlem in de Gouden Eeuw. Frans Hals speelt de hoofdrol in deze tour. Hij ontvangt de kinderen en laat hen de mooiste stukken uit het museum dat naar hem vernoemd is, zien. ‘Oude’ schilderijen uit de tijd van zijn leermeester, van zijn eigen collega’s / concurrenten en natuurlijk van hem zelf! Met opdrachtenboekje.
duur 60 minuten
kosten € 60 per klas (max. 32 leerlingen)
kerndoelen 1, 12, 51, 53, 56
Download hier de Frans Hals les ter voorbereiding op uw bezoek

Groep 6-7-8
Museumquiz

beschrijving

Frans Hals Experts
Een spannende quiz in het museum waarin leerlingen laten zien wat ze allemaal weten van Frans Hals en zijn collega’s in de Gouden Eeuw. Zij hebben zich hierop uitstekend voorbereid dankzij een inspirerende digitale les, te downloaden via onze website. Tijdens de quiz bekijken ze de schilderijen van Frans Hals en zijn collega’s nu in het echt. Welke groepje is de winnaar??
duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
kerndoelen 1, 12, 51, 53, 55, 56
Klik hier voor de digitale les ter voorbereiding (Deze voorbereiding is verplicht)

Groep 7-8
Museumtour Actief

Zomertentoonstelling Humor in de kunst
Het museum organiseert in de zomer altijd een grote, zeer gevarieerde tentoonstelling met een ‘luchtig’ onderwerp. Dit jaar zal humor de boventoon vieren. In deze museumtour zullen de museumgidsen de leerlingen de leukste en grappigste kunstwerken laten ontdekken. Met spannende kijkvragen, gesprekjes en korte opdrachten ter afwisseling
beschikbaar 20 mei t/m 10 september
duur 60 minuten
kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
kerndoelen 1, 12, 53, 56

Museumtour of workshop: Maatwerk

Heeft u speciale wensen? Organiseert u een project waar kunst of cultureel erfgoed uit de Hollandse Gouden Eeuw een rol in speelt? Zoekt u een bijzondere workshop met beeldende kunst als uitgangspunt? Neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met Reserveringen, zie hieronder. Er is nog veel meer mogelijk dan de genoemde programma’s!

Informatie en opgave

Voor al uw vragen en reserveringen graag contact opnemen met Judith Reitsma-Harren of Laura Eijpe: T 023 5115853 of per e-mail

Reserveringen
Minimaal 3 weken van te voren.

Openingstijden voor scholen
Dinsdag, donderdag en vrijdag:
9.00 – 17.00 uur
Woensdag:
11.00 – 17.00 uur
Maandag gesloten

Kosten
Aan de programma’s zijn kosten verbonden; leerlingen, leerkrachten en de begeleidende ouders hebben gratis toegang. Per klas kunnen 32 leerlingen meedoen. Bij 16 leerlingen of minder gelden aangepaste prijzen.

Betaling
Aan de kassa; er is een pinautomaat. Betaling op rekening is mogelijk, graag bij uw aanmelding factuurgegevens toevoegen.

Adres
Alle activiteiten – tenzij anders aangegeven – vinden plaats in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem, 023-5115775.

Bereikbaarheid
Parkeren: parkeergarages Kamp en Houtplein, op 8 min., de Appelaar op 15 minuten loopafstand.
Van NS station is het 20 min. lopen naar het museum.

Nieuwsbrief
Het museum heeft een Nieuwsbrief Educatie onderwijs: u kunt zich hiervoor aanmelden op Nieuwsbrief, onderaan de homepage van www.franshalsmuseum.nl.

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem