Voortgezet onderwijs

Leerlingen zijn van harte welkom in het Frans Hals Museum!
Voor elke leeftijdsgroep heeft het museum een programma. Hieronder vindt u een overzicht van alle museumtours en workshops.

Voor reserveringen en vragen en meer informatie kunt u terecht bij Judith Reitsma-Harren of Roxana Srodzinski per e-mail of 023 5115853 of 023 511 5792 Geert-Jan Davelaar.
Reserveringen minimaal 3 weken van te voren.

Tip: combineer uw programma met Het fenomeen Hals, een doorlopend, digitaal beeldverhaal over Frans Hals. Het is een dynamische en een heel informatieve projectie op 67 schermen op 3 wanden (15 minuten). Hierdoor wordt voor leerlingen een bezoek aan het museum nog leuker.

INTERACTIEVE RONDLEIDINGEN

Burgerlijke cultuur in Haarlem

De Gouden Eeuw begon in Haarlem; in het begin van de 17de eeuw kwam hier de economie tot grote bloei. Veel burgers konden zich de aankoop van schilderijen veroorloven en kozen onderwerpen die hun aanspraken. Diverse genres ontwikkelden zich juist hier. Hoe het dagelijks leven in elkaar stak, welke kleding in de mode was, maar ook de economische bloei, religies, de wijze waarop de stad bestuurd werd en hoe de sociale zorg was georganiseerd, valt goed af te lezen aan de schilderijen. Neem je klas mee terug in de tijd!

duur 60 minuten
kosten € 60 per groep van 15 leerlingen
voor vmbo 1-4, havo 1-5, vwo 1-6
geschikt voor Geschiedenis en Kunst/Kunst Algemeen

De Hallen Walk & Talk

In De Hallen Walk & Talk gaat de museumgids vooral het gesprek en de discussie aan met de leerlingen over de tentoongestelde moderne en hedendaagse werken en kunstenaars in De Hallen Haarlem. De tentoonstellingen bieden diverse kunstvormen aan om in aanraking mee te komen, zoals videokunst, installaties, schilderkunst, beelden en objecten. Kijkvragen en opdrachten dagen scholieren uit heel actief mee te doen, hun opinie te onderbouwen, en de moderne en hedendaagse kunst samen te doorgronden. Vanaf 23 september 2017 t/m 7 januari 2018 toont de tentoonstelling A Global Table werken van hedendaagse kunstenaars die een interesse hebben in globalisering en welke concrete effecten dit fenomeen heeft op het dagelijkse leven. Dit bevat onder andere een enorme installatie van Shelley Sacks, waarbij zo’n 10.000 bananenschillen op een ronde tafel en audiofragmenten het verhaal vertellen van het verborgen leven achter iets simpels als een banaan en de manier waarop een kunstwerk het publiek uitnodigt om letterlijk plaats te nemen aan deze discussietafel.

duur 60 minuten
De Hallen Haarlem
kosten € 60 per groep van 15 leerlingen
voor vmbo 1-4, havo 1-5, vwo 1-6
CKV 2.0 dimensies: lokaal en globaal, schoonheid en lelijkheid, autonoom en toegepast, ambachtelijk en industrieel, traditie en innovatie

Wilt u met meerdere klassen tegelijk in Haarlem hedendaagse kunst bekijken? Neemt u dan contact op met Meet Art Now en klik hier. Dit is een samenwerkingsverband van De Hallen Haarlem, de Vishal, Galerie 37 PK en Nieuwe Vide in Haarlem voor het voortgezet onderwijs.

NIEUW | Kunstkijken: oud en nieuw

beschrijving

Maak kennis met de nieuwe visie van het Frans Hals Museum: oude en nieuwe kunst naast elkaar! Aan de hand van Visual Thinking Strategies gaan de leerlingen met de museumgids op pad om de kunstwerken door kijkvragen en kijktechnieken te ontleden. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen oude en nieuwe kunst? Hoe beschrijf je een oud en een hedendaags kunstwerk aan een ander? Hoe onderbouw je je opinie aan de hand van visuele kenmerken? Bij deze nieuwe rondleiding wordt er gefocust op de ontwikkeling van visuele analysevaardigheden: meer zien, begrijpen en verwoorden.

duur 60 minuten
kosten: € 60 per groep van 15 leerlingen
voor vmbo 1-4, havo 1-5, vwo 1-6
ook geschikt voor eindexamenleerlingen van de kunstvakken!

SPECIAL | Humor in de Gouden Eeuw

beschrijving

11 november 2017 t/m 18 maart 2018
Zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. De welvaart en een nieuw koperspubliek stimuleerden schilders om een enorme variëteit aan beeldgrappen te bedenken. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw. De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest. Nu – eeuwen later – zijn de beeldgrappen lastiger te ontrafelen. Deze tentoonstelling biedt voor het eerst een overzicht van humor in de 17de-eeuwse schilderkunst. De presentatie omvat circa 60 topstukken uit binnen- en buitenland van de hand van schilders als Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Gerrit van Honthorst en Judith Leyster.

duur 60 minuten
kosten € 60 per groep van 15 leerlingen
voor vmbo 1-4, havo 1-5, vwo 1-6
CKV 2.0 dimensies: lokaal en globaal, herkenning en vervreemding, traditie en innovatie, feit en fictie, schoonheid en lelijkheid, amusement en engagement

WORKSHOPS

beschrijving
h4. Style je eigen 3d-stilleven

Stillevens, voor pubers?? Wat saai!! Toch is er een link tussen de stillevenschilder en de leerling van het voortgezet onderwijs: hun interesse in styling. De 17de-eeuwse schilder plaatst de voorwerpen in een afgewogen en doordachte compositie op zijn schilderij. Leerlingen hebben minstens evenveel aandacht voor de styling van hun outfit, facebook, Instagram en de inrichting van hun kamer. Die gemeenschappelijke interesse staat centraal in deze workshop. Eerst analyseren de leerlingen op zaal een aantal schilderijen wat betreft compositie, kleurgebruik, textuur, belichting. Vervolgens kiezen ze er een uit als bron van inspiratie. Daarna stellen zij een 3-dimensionaal stilleven samen met allerlei voorwerpen van deze tijd. Met hun eigen mobiel wordt tenslotte het resultaat gefotografeerd vanuit de juiste hoek.

duur 90 minuten
kosten € 115 per groep van 15 leerlingen
voor vmbo 1-4, havo 1-5, vwo 1-6

Frans Hals: de meestertoets

beschrijving

Frans Hals is wereldberoemd om zijn losse penseelstreek. Wat is een losse of grove penseelstreek nu precies? Waarom deed Hals dat? Welke collega’s schilderden ook zo? En waarom schilderden anderen juist fijn? Eerst onderzoeken de leerlingen dat in het museum samen met de workshopleidster en dan gaan ze aan de slag in het atelier. Het wordt een ontdekkingstocht naar de manieren waarop je kan schilderen en met welk gereedschap: van penseel tot schuursponsje, papierprop, wattenstaafje en karton.

duur 90 minuten
kosten € 115 per groep van 15 leerlingen
voor vmbo 1-4, havo 1-5, vwo 1-6

Museumtour of workshop: Maatwerk

Heeft u speciale wensen? Organiseert u een project waar kunst of cultureel erfgoed uit de Hollandse Gouden Eeuw of hedendaagse kunst een rol in speelt? Zoekt u een bijzondere workshop met beeldende kunst uit die periodes als uitgangspunt? Neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met Reserveringen. Er is nog veel meer mogelijk dan de genoemde programma’s!
Kosten: per 60 minuten € 60 per groep van 15 leerlingen met een museumgids

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van ons aanbod voor scholen? Geeft u zich dan op voor onze educatie nieuwsbrief.

Bezoektijden en prijzen

 • Scholen zijn welkom van dinsdag t/m vrijdag vanaf 9.00 uur, woensdag vanaf 11.00 uur
 • Reserveren 3 weken van te voren
 • Bij verhindering kunt u tot 10 werkdagen voor de afgesproken datum kosteloos annuleren.
 • Indien niet tijdig afgezegd worden de kosten voor een eventuele rondleiding in rekening gebracht.
 • Wandelingen: 60 minuten, € 60 per 15 leerlingen
 • Workshops: 90 minuten, € 115 per 15 leerlingen
 • Audiotours: 60 minuten, € 60 per klas
 • Toegang is gratis, u betaalt alleen het programma
 • Cultuurkaart is geldig

Een bezoek aan het Frans Hals Museum combineren met een bezoek aan het Teylers Museum is natuurlijk ook mogelijk!

Informatie en opgave kan via Judith Reitsma-Harren of Roxana Srodzinski
T 023 5115853 / e-mail

Begunstigers

 • Bank Giro Loterij
 • Mondriaanfonds
 • Haarlem