Voortgezet onderwijs

Leerlingen zijn van harte welkom in het Frans Hals Museum!
Voor elke leeftijdsgroep heeft het museum een programma. Hieronder vindt u een overzicht van alle museumtours, audiotours en workshops.

Voor reserveringen en vragen en meer informatie kunt u terecht bij Judith Reitsma-Harren of Roxana Srodzinski per e-mail of 023 5115853 of 023 511 5792 Laura Eijpe.
Reserveringen minimaal 3 weken van te voren.

Tip: combineer uw programma met Het fenomeen Hals, een doorlopend, digitaal beeldverhaal over Frans Hals. Het is een dynamische en een heel informatieve projectie op 67 schermen op 3 wanden (15 minuten). Hierdoor wordt voor leerlingen een bezoek aan het museum nog leuker.

Programma 2016 – 2017

De volgorde van de programma’s stemt overeen met bovenstaand schema: naar schooltype en vervolgens naar schooljaar.

vmbo 1-4, havo 1-3, vwo 1-2
Museumtour Informatief

beschrijving

Ateliergeheimen van Frans Hals
De losse of ‘grove’ penseelstreek van Frans Hals is wereldberoemd. Hoe en waarom deed hij dat nu precies? En hoe schilderden zijn collega’s /concurrenten? In de Gouden Eeuw ging een schilder sowieso zo al heel anders te werk dan nu. Dat had te maken met de schildertechniek in de Gouden Eeuw. De leerlingen ontdekken dat de schilder zijn verf niet kocht, maar zelf moest maken, hoe dat zijn aanpak beïnvloedde, hoe materialen en formaat de prijs van een doek bepaalden.
Aan de hand van de schilderijen en voorbeelden van pigmenten, verfstoffen, oliën, en linnen die de leerlingen op zaal kunnen bekijken, krijgen ze hier een beeld van. Deze museumtour is ook heel goed te combineren met de workshop ‘ Frans Hals, meester van de losse penseelstreek (zie hieronder)
Duur: 60 minuten
Kosten: € 60 per groep van 15 leerlingen

vmbo 1-4, havo 1-4, vwo 1-4
Workshop

beschrijving

Van klassenfoto tot schuttersstuk
Als een fotograaf de opdracht krijgt om een klassenfoto te maken, stelt hij alle leden ervan in 3 rijen achterelkaar op: één rij staand, één rij zittend op een bank en één rij zittend op de grond. Alle leerlingen even recht de lens in kijken – klaar is kees! Iedereen staat er duidelijk op: iedereen tevreden!
Wat jammer!! Eigenlijk is dit een hele saaie foto: had de fotograaf nu maar gekeken naar een schuttersstuk van Frans Hals van bijna 400 jaar oud. Dan had hij een veel leukere foto weten te maken. Hoe? Dat ontdekken de leerlingen in deze workshop.
Na een introductie over het schuttersstuk van Frans Hals kiest elke leerling zijn rol. Met kijk- en dramaoefeningen bereidt iedereen zich voor. Dan breekt het moment aan, waarop de leerlingen zich, met de juiste kledingstukken en attributen, laten portretteren als schutters. Op dit eigentijdse “schuttersstuk” komt de grote interactie tussen de afgebeelde personen in de boeiende compositie die Frans Hals in 1627 maakte, heel sterk naar voren!
Duur: 90 minuten
Kosten: € 115 per groep van 15 leerlingen

vmbo 1-4, havo 1-4, vwo 1-4
Workshop

beschrijving

Style je eigen 3D stilleven
Stillevens, voor pubers?? Wat saai!!!! Toch is er een link tussen de stillevenschilder en de leerling van het voortgezet onderwijs: hun interesse in styling. De 17de-eeuwse schilder plaatst de voorwerpen in een afgewogen en doordachte compositie op zijn schilderij. Leerlingen hebben minstens evenveel aandacht voor de styling van hun outfit, facebook, instagram en inrichting van hun kamer. Die gemeenschappelijke interesse staat centraal in deze workshop. Eerst analyseren de leerlingen op zaal een aantal schilderijen wat betreft compositie, kleurgebruik, textuur, belichting. Vervolgens kiezen ze er een uit als bron van inspiratie. Daarna stellen zij een 3dimensionaal stilleven samen met allerlei voorwerpen van deze tijd. Met een digitale camera wordt tenslotte het resultaat gefotografeerd.
Duur: 90 minuten
Kosten: € 115 per groep van 15 leerlingen

vmbo 1- 4, havo 1-5, vwo 1-6
Workshop

beschrijving

Frans Hals: meester van de losse toets
Frans Hals is wereldberoemd om zijn losse penseelstreek. Wat is een losse of grove penseelstreek nu precies? Waarom deed Hals dat? Welke collega’s schilderden ook zo? En waarom schilderden anderen juist fijn? Eerst onderzoeken de leerlingen dat in het museum samen met de workshopleidster en dan gaan ze aan de slag in het atelier. Het wordt een ontdekkingstocht naar de manieren waarop je kan schilderen en met welk gereedschap: van penseel tot schuursponsje, papierprop, wattenstaafje, kartonnetje etc. Dat gebeurt aan de hand van een ‘kop’ of ‘tronie’, een genre dat Frans Hals als geen ander beheerst.
Duur: 90 minuten
Kosten: € 115 per groep van 15 leerlingen

vmbo 1- 4, havo 1-5, vwo 1-6
Audiotour

beschrijving

Collectie Frans Hals
Aan de hand van de audiotour van de collectie krijgen de leerlingen op een leuke manier een beeld van de schilderkunst en het leven in de Gouden Eeuw in Haarlem. De omslag van de 16de-eeuwse kunst, waarin kerk en staat een dominante rol spelen, naar de burgerlijke schilderkunst in de 17de eeuw is in het museum heel goed te volgen. Met veel hoogtepunten uit de collectie, zoals de verhalende schilderijen van Cornelis van Haarlem en de portretten en schuttersstukken van Frans Hals.
De leerlingen lopen zelfstandig in kleine groepjes van 2 door het museum. Voor de jonge brugklassers is een opdrachtenboekje beschikbaar, voor de oudere leerlingen die de volwassenen tour lopen, niet.
Duur: 60 – 75 minuten
Kosten: in overleg, max. € 60 per klas

vmbo 3-4, havo 1-5, vwo 1-6
Museumtour Actief

beschrijving

De Hallen Walk & Talk
In De Hallen walk & talk gaat de museumgids vooral het gesprek en de discussie aan met de leerlingen over de tentoongestelde werken en de kunstenaars. Kijkvragen en opdrachten, gebaseerd op de nieuwste technieken om bezoekers actief te betrekken bij het kijken naar kunst, dagen scholieren uit heel actief mee te doen.
Vanaf 21 januari 2017 is werk te zien van de Chinese kunstenaar Taocheng Wang die in Amsterdam woont, en van Kaspar Bosmans. Op 20 mei 2017 opent hier tenslotte de Zomertentoonstelling over humor in de Nederlandse kunst vanaf 1850 tot nu. Nadere informatie over deze tentoonstellingen volgt.
Duur: 60 minuten
Kosten: € 60 per groep van 15 leerlingen

Wilt u met meerdere klassen tegelijk in Haarlem hedendaagse kunst bekijken? Neemt u dan contact op met Meet Art Now, klik hier. Dit is een samenwerkingsverband van De Hallen Haarlem, de Vishal, Galerie 37 PK en Nieuwe Vide in Haarlem voor het voortgezet onderwijs.

havo 1-5, vwo 1-6
Audiotour

De Gouden Eeuw & Haarlem
De Gouden Eeuw begon in Haarlem; in het begin van de 17de eeuw kwam hier de economie tot grote bloei. Veel burgers konden zich de aankoop van schilderijen veroorloven en kozen onderwerpen die hun aanspraken. Diverse genres ontwikkelden zich juist hier. Hoe het dagelijks leven in elkaar stak, welke kleding voor jong en oud in de mode was, maar ook de wijze waarop de stad bestuurd werd, hoe de sociale zorg was georganiseerd, valt goed af te lezen aan de schilderijen. Met veel aandacht voor de werken van Frans Hals.
Kijkvragen en opdrachten, gebaseerd op de nieuwste technieken om bezoekers actief te betrekken bij het kijken naar kunst, dagen de leerlingen uit heel actief mee te doen.
Duur: 60 minuten
Kosten: € 60 per groep van 15 leerlingen

havo 1-5, vwo 1-6
Museumtour Actief

beschrijving

Special De Gouden Eeuw Haarlem / Boedapest
De prachtige collectie Haarlemse schilderijen en tekeningen van het museum in Boedapest combineert fantastisch met die van het Frans Hals Museum. Samen geven zij een mooi beeld van Haarlem als centrum van vernieuwing in de Gouden Eeuw. Ook werpen een aantal schilderijen van Hollandse en Vlaamse schilders licht op de relaties in de kunst in Haarlem en andere steden.
In het begin van de 17de eeuw kwam de economie in Haarlem tot grote bloei. Belangrijke kunstenaars, onder meer uit het progressieve Vlaanderen, trokken al eerder naar Haarlem. Het gaat veel burgers zo goed dat zij zich schilderijen kunnen veroorloven. Zij kozen onderwerpen die hun aanspraken: diverse genres, zoals het landschap, ontwikkelden zich juist hier. Daarnaast laten de schilderijen heel goed zien hoe het dagelijks leven er in Haarlem toeging, hoe het bestuur van de stad en bv. de sociale zorg georganiseerd waren.
Met een film over de lotgevallen van de schilderijen van Haarlem tot Boedapest.
Beschikbaar: 11 november 2016 t/m 12 februari 2017
Duur: 60 minuten
Kosten: € 60 per groep van 15 leerlingen

gymnasium 1-6
Museumtour Informatief

beschrijving

De Klassieke Oudheid in het Frans Hals Museum
In het museumzijn allerlei sporen van de klassieke oudheid terug te vinden. Aan het eind van de 16de eeuw werkten de belangrijkste manieristische schilders Karel van Mander, Hendrick Goltzius en Cornelis van Haarlem in Haarlem. Zij maakten forse schilderijen met mythologische voorstellingen, geïnteresseerd als zij waren in Italië en de Klassieke Oudheid. Later in de Gouden Eeuw kiezen schilders meer voor de afbeelding van de dagelijkse realiteit. Toch springen ook op die schilderijen allerlei elementen uit de Klassieke Oudheid in het oog: van latijnsze teksten tot klassieke ruïnes en het portret van de rector van de Latijnse school in Haarlem.
Duur: 60 minuten
Kosten: € 60 per groep van 15 leerlingen

Museumtour of workshop: Maatwerk

Heeft u speciale wensen? Organiseert u een project waar kunst of cultureel erfgoed uit de Hollandse Gouden Eeuw of hedendaagse kunst een rol in speelt? Zoekt u een bijzondere workshop met beeldende kunst uit die periodes als uitgangspunt? Neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met Reserveringen. Er is nog veel meer mogelijk dan de genoemde programma’s!
Kosten: per 60 minuten € 60 per groep van 15 leerlingen met een museumgids

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van ons aanbod voor scholen? Geeft u zich dan op voor onze educatie nieuwsbrief.

Bezoektijden en prijzen

  • Scholen zijn welkom van dinsdag t/m vrijdag vanaf 9.00 uur, woensdag vanaf 11.00 uur
  • Reserveren 3 weken van te voren
  • Wandelingen: 60 minuten, € 60 per 15 leerlingen
  • Workshops: 90 minuten, € 115 per 15 leerlingen
  • Audiotours: 60 minuten, € 60 per klas
  • Toegang is gratis, u betaalt alleen het programma
  • Cultuurkaart is geldig

Een bezoek aan het Frans Hals Museum combineren met een bezoek aan het Teylers Museum is natuurlijk ook mogelijk!

Informatie en opgave kan via Judith Reitsma-Harren of Roxana Srodzinski
T 023 5115853 / e-mail

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem