Persberichten

René Gerritsen

Vernieuwd museum opent met Rendez-vous met Frans Hals

Het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem treden op 29 maart 2018 in het huwelijk. Het vernieuwde museum met twee locaties, opent met de experimentele collectietentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals waarin persoonlijke interpretaties van hedendaagse kunstenaars en kunstkenners van originele én imaginaire schilderijen van de meester centraal staan. De tentoonstelling loopt van 30 maart tot en met 16 september in locatie Hal (Grote Markt) en 30 september in Hof (Groot Heiligland).

U kunt hier direct het persbericht en de persfoto’s downloaden.

Klik op de onderstaande foto’s om ze direct te downloaden. Klik hier voor de bijschriften.

               

Forse schenking van 746.036 euro tijdens BankGiro Loterij Goed Geld Gala

Tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in Laren ontving het Frans Hals Museum ? De Hallen Haarlem een totale schenking van 746.036 euro! Directeur Ann Demeester is buitengewoon blij met het partnerschap van de BankGiro Loterij. “Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kan het museum zijn spannende toekomstplannen realiseren.”

U kunt hier direct het persbericht en de persfoto downloaden.

Het vernieuwde Frans Hals Museum opent met Rendez-Vous met Frans Hals

Het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem treden, na lang flirten en elkaar het hof maken, op 29 maart 2018 in het huwelijk. De twee musea, gaan vanaf die dag verder als één museum met een vernieuw(en)d en onderscheidend tentoonstellingsprogramma waarin oude en hedendaagse kunst afzonderlijk en de mix tussen beiden centraal staat. Het vernieuwde museum opent met de experimentele collectietentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals waarin persoonlijke interpretaties van hedendaagse kunstenaars en kunstkenners op originele en fictieve schilderijen van de meester centraal staan. De tentoonstelling loopt van 30 maart t/m 16 september in Hal en 30 september in Hof.

U kunt hier direct het persbericht downloaden.

Klik op de onderstaande foto’s om ze direct te downloaden. Klik hier voor de bijschriften.

      

        

BankGiro Loterij brengt geweldig huwelijkscadeau

Directeur Ann Demeester van het Frans Hals Museum leidde vrijdagmiddag nietsvermoedend een delegatie uit de New Yorkse wijk Harlem door haar museum, toen ze door Robert ten Brink op haar schouder werd getikt. De ambassadeur van de BankGiro Loterij had een goede reden om Demeester te onderbreken. Hij kon haar een cheque overhandigen van maar liefst 496.000 euro!

U kunt hier direct het persbericht downloaden.

  

Zo goed als nieuw?

18 januari t/m 18 maart

Drie topstukken van Frans Hals zijn weer te bewonderen. De wereldberoemde regentenportretten ondergingen de afgelopen vier jaar een intensieve restauratie waarbij vergeelde vernislagen en verkleurde retouches werden verwijderd. Resultaat: de schilderijen zijn meer dan ooit te voren te zien in hun oorspronkelijke staat.

U kunt hier direct het persbericht downloaden.

Klik op de onderstaande foto’s om ze direct te downloaden. Klik hier voor de bijschriften.

     

Museum in bloei – Onbegrensde tuinen

30 maart t/m 13 mei 2018

Het Frans Hals Museum wordt in het voorjaar traditiegetrouw omgetoverd in een bloemenpracht. Van 30 maart tot en met 13 mei zijn de zalen en gangen van het museum versierd met verse bloemboeketten en andere bloemsierkunst in bijzondere (tulpen)vazen uit de museumcollectie en in nieuwe ontwerpen. Studenten van de Rietveld Academie (afdeling Keramiek) ontwerpen speciaal voor deze bloemententoonstelling nieuwe vazen, dit jaar geïnspireerd op het thema ‘huwelijk’. Het thema verwijst naar het ‘huwelijk’ tussen het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem wat plaatsvindt op 29 maart 2018. Dit jaar wordt het bloemenproject aangevuld met een buitenproject van kunstenaar Birthe Leemeijer onder de noemer Onbegrensde tuinen.

U kunt hier direct het persbericht downloaden.

Klik op de onderstaande foto’s om ze direct te downloaden. Klik hier voor de bijschriften.

             

De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw

11 november 2017 t/m 18 maart 2018

Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse
Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers,
kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote
getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw. De tentoonstelling De kunst van het
lachen. Humor in de Gouden Eeuw biedt voor het eerst een overzicht van humor in
de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst. Deze tentoonstelling is van
11 november 2017 tot en met 18 maart 2018 te zien in het Frans Hals Museum.

U kunt hier direct het persbericht downloaden.

Klik op de onderstaande foto’s om ze direct te downloaden. Klik hier voor de bijschriften.

        

Partnerschap BankGiro Loterij verlengd

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem is verheugd en trots te melden dat de BankGiro Loterij heeft besloten het museum de komende jaren te blijven ondersteunen. De BankGiro Loterij, dé cultuurloterij van Nederland, verlengt haar partnerschap met het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem met vijf jaar.

Sinds 2008 heeft Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem in totaal ruim 2,5 miljoen euro ontvangen van de BankGiro Loterij. In 2017 is deze samenwerking geëvalueerd. De positieve aanbeveling voor voortzetting van de relatie is door de Raad van Commissarissen van de BankGiro Loterij overgenomen. In de periode 2018 tot en met 2022 kan het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem wederom een jaarlijkse bijdrage tegemoet zien voor het in stand houden en het toegankelijk maken van de collectie. Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, is meer dan verheugd over de verlenging van de samenwerking met de BankGiro Loterij. “Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij hebben wij de afgelopen jaren drie meesterwerken van Frans Hals kunnen restaureren en zal eind dit jaar een unieke en eenmalige tentoonstelling over humor in de Gouden Eeuw te zien zijn.”

U kunt hier direct het persbericht downloaden.

Klik op de onderstaande foto’s om direct te downloaden.

 

Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem koopt uitzonderlijk werk van Jan Porcellis

Woensdag 4 oktober onthulde burgemeester Jos Wienen van Haarlem in het Frans Hals Museum de jongste aankoop van het museum: het schilderij Schepen in een storm, een uitzonderlijk, vroeg en goed bewaard zeegezicht van Jan Porcellis uit ca. 1618/1622. Porcellis bracht een omwenteling in het schilderen van zeezichten teweeg – juist in zijn Haarlemse periode. “Deze unieke aanwinst onderstreept het verhaal dat Haarlem aan het begin van de Gouden Eeuw een epicentrum van artistieke vernieuwing was waar grote omwentelingen in de schilderkunst plaatsvonden”, aldus directeur Ann Demeester van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Kwalitatief hoogwaardige stukken van Jan Porcellis zijn zeer zeldzaam en komen slechts zelden op de markt. Het schilderij is voor een bedrag van € 800.000 aangekocht met steun van de Stichting Mr. Cornelis Roozen Fonds, het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt – mede dankzij haar Daan Cevat Fonds en haar Coleminks Fonds.

U kunt hier direct het persbericht downloaden.

Klik op de onderstaande foto om direct te downloaden.
Bijschrift: Jan Porcellis – Schepen in een storm, 1618/22, olieverf op paneel, Frans Hals Museum, Haarlem

Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem verwelkomt drie nieuwe gezichten

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem is bijzonder verheugd te melden dat dr. Marrigje Rikken per 1 oktober 2017 wordt aangesteld als hoofd collecties van het museum. Zij gaat leiding geven aan de afdeling collecties en wordt lid van het managementteam. Daarnaast komt Melanie Bühler per 1 september als conservator hedendaagse kunst het team van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem versterken. Het museum is heel blij met haar komst. Zij volgt Xander Karskens op die is aangesteld als artistiek directeur van het Cobra Museum of Modern Art in Amstelveen. Geert-Jan Davelaar is per 1 augustus benoemd tot coördinator educatie, exploratie en publieksbegeleiding.

U kunt hier direct het persbericht downloaden.

Klik op de onderstaande foto’s om direct te downloaden.
Van links naar rechts: Marrigje Rikken, Melanie Bühler (foto Anneke Hymmen), Geert Jan Davelaar

    

Oude en hedendaagse kunst in A Global Table

22 september 2017 t/m 7 januari 2018

Wat vertellen stillevens ons over koloniale en handelsrelaties in de Gouden Eeuw?

In het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem vindt van 23 september 2017 tot en met 7 januari 2018 A Global Table plaats. Vertrekpunt voor deze unieke tentoonstelling waarin oude en nieuwe kunst wordt gecombineerd, zijn de luisterrijke voedselstillevens uit de Gouden Eeuw. A Global Table biedt een alternatieve lezing van deze werken als documenten van een bewogen geschiedenis. Wat vertellen de afgebeelde voedselproducten ons over de koloniale en handelsrelaties van Nederland in de 16e en 17e eeuw? Curatorial Fellow Abigail Winograd (Israël, 1983) brengt zo’n 20 exquise stillevens in gesprek met werken van hedendaagse kunstenaars die een interesse hebben in wereldhandel en de effecten van kolonialisme.

U kunt hier direct het persbericht downloaden en overzicht van alle kunstenaars waarvan werk te zien is in de tentoonstelling.

Klik hier voor de bijschriften.

           

            

 

Een huwelijk: Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem vanaf 2018 één museum

beschrijving

Directeur Ann Demeester van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem presenteert vanavond aan de Haarlemse gemeenteraad de plannen voor het nieuwe Frans Hals Museum. Op 18 januari 2018 gaan het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem, achter de schermen al één organisatie, verder als één museum onder de naam Frans Hals Museum: een museum op twee locaties met een vernieuwd en onderscheidend tentoonstellingsprogramma waarin oude en hedendaagse kunst ook naast elkaar getoond worden. In 2019 vindt de tweede fase van de vernieuwing plaats wanneer beide locaties een ingrijpende make-over krijgen. “Het nieuwe Frans Hals Museum denkt als een kunstenaar, door de grenzen van tijd en ruimte heen. Tegelijkertijd is het spraakmakend en werelds en voor de bezoeker en lokale bewoner maximaal gastvrij en zichtbaar”, aldus Ann Demeester.

U kunt hier direct het persbericht downloaden.

Afbeelding Johannes Cornelisz Verspronck – Portret van Eva Vos, 1654 | Rineke Dijkstra (Sittard 1959), Cecile Smeets, Amsterdam 23 maart 2008, Foto, Courtesy de kunstenaar
Foto Gert Jan van Rooij

Schuttersstukken van Frans Hals op zaal onderzocht met geavanceerde scan-apparatuur

De vijf wereldberoemde Schuttersstukken van Frans Hals worden vanaf 31 maart in het Frans Hals Museum onderzocht met een macroröntgenfluorescentie-scanner (MA-XRF). Dit onderzoek op zaal vormt onderdeel van het researchproject Frans Hals/niet-Frans Hals, gefinancierd door NWO. Het Frans Hals Museum accentueert met dit onderzoek ‘voor de schermen’ zijn rol als katalysator in het onderzoek naar het oeuvre van de Haarlemse meester.

U kunt hier direct het persbericht downloaden.

Klik op de onderstaande foto om direct te downloaden.
Bijschrift: Frans Hals, Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij, 1627, Frans Hals Museum, Haarlem

  

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem