Ik zie, ik zie...humor

In het Frans Hals Museum kan men t/m 3 september glimlachen, grinniken of schateren bij de presentatie Ik zie, ik zie…humor. Net als bij het spelletje Ik zie, ik zie… wat jij niet ziet worden bezoekers uitgedaagd om kunstvoorwerpen ‘op het tweede gezicht’ te bekijken. En wel door de ogen van erkende humoristen als Erik van Muiswinkel, Sylvia Witteman, Katrijn Van Bouwel en Vincent Bijlo. Zij delen met aanwijzingen en beschrijvingen hun bevindingen en associaties.
De presentatie Ik zie, ik zie…humor gaat uit van de vaste collectie van het museum en biedt de bezoeker aanwijzingen en korte verhalen verspreid over diverse museumzalen. Daarbij maakt deze op uiteenlopende manieren kennis met de bevindingen van de ‘gastcuratoren’, variërend van teksten en tweets tot geluidsopnamen.

Ik zie, ik zie…humor is het vervolg op de tentoonstelling Ik zie, ik zie… die in 2015 plaatsvond met bijdragen van kunstredacteur Wieteke van Zeil en romanschrijver Niña Weijers. Met deze innovatieve en meerstemmige vorm van presentatie daagt het Frans Hals Museum de bezoeker uit om met aandacht te kijken en door de aanwijzingen, uitleg en verhalen ‘op het tweede gezicht’ de verborgen schatten te ontdekken.

Erik van Muiswinkel, Sylvia Witteman, Katrijn Van Bouwel en Vincent Bijlo
Erik van Muiswinkel is volgens Wikipedia een Nederlandse kleinkunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator die landelijke bekendheid verwierf door zijn bijdragen aan de televisieprogramma’s Ook dat nog!, Kopspijkers en Studio Spaan. Momenteel staat hij met De Olieworstelaar in het theater.

Sylvia Witteman is culinair journaliste en columniste voor het landelijke dagblad de Volkskrant. In de Volkskrant schrijft zij sinds 2011 drie keer per week een column met oog voor detail en met een verfijnd gevoel voor humor. Op social media is zij een veelgelezen twitteraar.

Katrijn Van Bouwel is een Vlaamse improvisatiespeelster, schrijfster en comédienne. Onlangs verscheen van haar hand de roman De muze en het meisje. Katrijn Van Bouwel trad eerder op als presentator van de Haarlemse versie van De Grote Kunstshow – de speciale kersteditie.

Vincent Bijlo is een Nederlandse cabaretier, schrijver en columnist. Bijlo die vanaf zijn geboorte blind is, behaalde al in 1988 zijn eerste succes als cabaretier. Hij schrijft driemaal per week een column voor het AD en schreef in het verleden voor Trouw en NRC. Op NPO Radio 1 presenteerde hij 10 jaar lang wekelijks HollandDocRadio, het radiodocumentaire-programma van de NPS/VPRO.

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem