Humor. 101 jaar lachen om kunst

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem toont op beide locaties van het museum van 20 mei tot en met 10 september 2017 de omvangrijke tentoonstelling Humor. 101 jaar lachen om kunst. Deze illustreert hoe kunstenaars humor als inspiratiebron hanteerden. Sinds de komst van dada in 1916 speelt humor een grote rol in de kunst,wat heeft gezorgd voor een nieuwe, frisse wind binnen de vaak ernstige en hoogdravende kunstwereld. In De Hallen Haarlem zijn voorbeelden te zien van Nederlandse humoristische kunst: Niet alleen uit de dadaïstische beweging, maar ook uit surrealisme, popart en Fluxus, aangevuld met humoristische werken uit de hedendaagse kunst. In het Frans Hals Museum staan vooral karikaturen van en parodieën op beroemde kunstwerken centraal.

Dada en daarna
In de locatie De Hallen Haarlem is de tentoonstelling opgezet in de geest van dada. Het dadaïsme of dada was een rebelse kunstbeweging die met veel lawaai en humor protesteerde tegen de burgercultuur en de Eerste Wereldoorlog. De beweging duurde kort, maar de geest van dada bleef levend. Humor, speelsheid en absurdisme speelden daarna evenzeer een rol bij surrealisme, popart en vooral Fluxus in de jaren 1960. Zeker in veel hedendaagse kunst zien we dat humor even sterk aanwezig is als ernst. De tentoonstelling omvat werken van J.H. Moesman, Pieter Engels, Wim T. Schippers, Woody van Amen, Teun Hocks, Midas Zwaan en vele anderen.
Lachen om kunst

In het Frans Hals Museum staan, onder de titel Lachen om kunst, karikaturen van en parodieën op beroemde kunstwerken centraal. In het kielzog van de rebelse dadaïst Marcel Duchamp, die ooit een reproductie van de Mona Lisa voorzag van een snor en een baardje, maakten onder anderen Herr Seele en Kamagurka, Ger van Elk, Lucassen, Peter Pontiac en Gerrit van Dijk hún geestige varianten op klassieke, schijnbaar onaantastbare meesterwerken.

Catalogus
De tentoonstelling wordt begeleid door een ruim geïllustreerde catalogus, vormgegeven door Mart Warmerdam. Het boek is samen met een bijbehorend kwartetspel bij de toegangsprijs
inbegrepen.

Humor. 101 jaar lachen om kunst wordt mogelijk gemaakt door ruimhartige ondersteuning van de Van Toorn Scholten Stichting.

Voor de tentoonstelling geldt een toeslag van €2,50. Het entreebewijs geldt voor beide musea.

beschrijving

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem