Verwacht in 2017

beschrijving

Barbaren & Wijsgeren

Het beeld van China in de Gouden Eeuw
25 maart t/m 20 augustus 2017

Tegenwoordig kijken veel Europeanen met een mengeling van verbazing en bewondering naar China. ‘Made in China’ is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Het beeld van het land is echter minder concreet. De Chinese tradities, staatsvorm, literatuur en filosofie zijn niet altijd even makkelijk in te passen in het Westerse wereldbeeld. Deze situatie is vergelijkbaar met de 17e eeuw, toen Chinese producten voor het eerst een alledaags onderdeel van Nederlandse huishoudens werden en rijk geïllustreerde boeken over China ongekend populair bleken. Tegelijkertijd botste nieuwe kennis vaak met oude aannames over het Rijk van het Midden. Stereotypes over China bleven stug overeind: vele zelfs tot op de dag van vandaag. In China zelf was sprake van een vergelijkbare dynamiek die terug te voeren is op de eerste ontmoetingen met Nederlanders. Als ‘roodharige barbaren’ wekten ze op hun beurt verwondering. De tentoonstelling en het begeleidende boek Barbaren & Wijsgeren belichten deze veelzijdige culturele uitwisseling in de Gouden Eeuw.

beschrijving

Museum in bloei

25 maart t/m 21 mei

In het voorjaar is het Frans Hals Museum traditiegetrouw in de ban van bloemen met prachtige boeketten in bijzondere vazen zoals de uitzonderlijke tulpenvazen van Jing He (Design Academie Eindhoven). Een kleine expositie laat zien dat schilders uit de Gouden Eeuw zich lieten inspireren door bloemen en de tulpengekte. Dit jaar zal het thema ‘China-Nederland’ een rol spelen en als inspiratie dienen voor studenten van de Rietveld Academie (afdeling keramiek) die voor het museum nieuwe vazen ontwerpen onder begeleiding van Hans van Bentem.

beschrijving

Ik zie, ik zie…humor

22 april t/m 3 september

Ik zie, ik zie … is een uitnodiging aan de bezoeker om beelden in het museum ‘op het tweede gezicht’ te bekijken. Er valt immers nog een wereld te ontdekken in het Frans Hals Museum: details op ramen, tegeltjes, meubilair en natuurlijk op schilderijen. Dit jaar vragen we professionele humoristen (cabaretiers, schrijvers etc.) om met aanwijzingen en beschrijvingen van details hun verrassende bevindingen en onverwachte associaties met het publiek te delen. Daarmee opent zich voor de bezoeker niet alleen een wereld van prachtige verhalen maar wordt ook de verbeelding tot het uiterste geprikkeld.

beschrijving

A Global Table

23 september 2017 t/m 7 januari 2018

Op beide locaties van Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem vindt de tentoonstelling A Global Table plaats, die is samengesteld door Curatorial Fellow Abigail Winograd (Israël, 1983). Vertrekpunt voor deze transhistorische tentoonstelling, waarin oude en nieuwe kunst zij aan zij wordt gepresenteerd, is de collectie 17e-eeuwse voedselstillevens van het museum. A Global Table stelt een alternatieve lezing van deze werken voor: het stilleven als document van de geschiedenis. Welke koloniale- en handelsrelaties representeren de op de stillevens afgebeelde voedselproducten? Wat zeggen deze over de groeiende overzeese macht van de Republiek, en welke sociale en culturele gevolgen had de Hollandse expansiedrift? Winograd combineert luisterrijke stillevens uit de Gouden Eeuw met werken van hedendaagse kunstenaars die een interesse hebben in globalisering en welke concrete effecten dit fenomeen heeft op het dagelijkse leven.

beschrijving

De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw

11 november 2017 t/m 18 maart 2018

Zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. De welvaart en een nieuw koperspubliek stimuleerden schilders om een enorme variëteit aan beeldgrappen te bedenken. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw. De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest. Nu – eeuwen later – zijn de beeldgrappen lastiger te ontrafelen. Deze tentoonstelling biedt voor het eerst een overzicht van humor in de 17de-eeuwse schilderkunst. De presentatie omvat circa 60 topstukken uit binnen- en buitenland van de hand van schilders als Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Gerrit van Honthorst en Judith Leyster.

En in 2018

beschrijving

Frans Hals en de Modernen

13 oktober 2018 t/m 10 februari 2019

Frans Hals werd bewonderd, zelfs aanbeden door laat 19e-eeuwse kunstenaars als Edouard Manet, Max Liebermann, John Singer Sargent en Vincent van Gogh. Ze waren onder de indruk van zijn losse toets en ruwe schilderstijl die ‘impressionistisch’ overkwam. Wat de impact van Hals op deze moderne schilders was toont deze tentoonstelling, de eerste die gewijd is aan dit onderwerp. Daarin worden schilderijen van de beroemde 17de-eeuwse portretschilder geconfronteerd met de schilderkunstige reacties van evenzeer beroemde kunstenaars uit een andere Gouden Eeuw van de schilderkunst. Door werken van Frans Hals te plaatsen naast werken en kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd, wordt inzichtelijk hoe modern Frans Hals was in hun ogen; 'Frans Hals, c’est un moderne’.

Klik hier voor het programma in De Hallen Haarlem

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem