Verwacht in 2017

beschrijving

A Global Table

23 september 2017 t/m 7 januari 2018

Op beide locaties van Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem vindt de tentoonstelling A Global Table plaats, die is samengesteld door Curatorial Fellow Abigail Winograd (Israël, 1983). Vertrekpunt voor deze transhistorische tentoonstelling, waarin oude en nieuwe kunst zij aan zij wordt gepresenteerd, is de collectie 17e-eeuwse voedselstillevens van het museum. A Global Table stelt een alternatieve lezing van deze werken voor: het stilleven als document van de geschiedenis. Welke koloniale- en handelsrelaties representeren de op de stillevens afgebeelde voedselproducten? Wat zeggen deze over de groeiende overzeese macht van de Republiek, en welke sociale en culturele gevolgen had de Hollandse expansiedrift? Winograd combineert luisterrijke stillevens uit de Gouden Eeuw met werken van hedendaagse kunstenaars die een interesse hebben in globalisering en welke concrete effecten dit fenomeen heeft op het dagelijkse leven.

beschrijving

De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw

11 november 2017 t/m 18 maart 2018

Zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. De welvaart en een nieuw koperspubliek stimuleerden schilders om een enorme variëteit aan beeldgrappen te bedenken. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw. De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest. Nu – eeuwen later – zijn de beeldgrappen lastiger te ontrafelen. Deze tentoonstelling biedt voor het eerst een overzicht van humor in de 17de-eeuwse schilderkunst. De presentatie omvat circa 60 topstukken uit binnen- en buitenland van de hand van schilders als Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Gerrit van Honthorst en Judith Leyster.

En in 2018

beschrijving

Frans Hals en de Modernen

13 oktober 2018 t/m 10 februari 2019

Frans Hals werd bewonderd, zelfs aanbeden door laat 19e-eeuwse kunstenaars als Edouard Manet, Max Liebermann, John Singer Sargent en Vincent van Gogh. Ze waren onder de indruk van zijn losse toets en ruwe schilderstijl die ‘impressionistisch’ overkwam. Wat de impact van Hals op deze moderne schilders was toont deze tentoonstelling, de eerste die gewijd is aan dit onderwerp. Daarin worden schilderijen van de beroemde 17de-eeuwse portretschilder geconfronteerd met de schilderkunstige reacties van evenzeer beroemde kunstenaars uit een andere Gouden Eeuw van de schilderkunst. Door werken van Frans Hals te plaatsen naast werken en kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd, wordt inzichtelijk hoe modern Frans Hals was in hun ogen; 'Frans Hals, c’est un moderne’.

Klik hier voor het programma in De Hallen Haarlem

Begunstigers

  • Bank Giro Loterij
  • Mondriaanfonds
  • Haarlem