Interieur van de Nieuwe Kerk te Haarlem

Door Pieter Jansz Saenredam

Interieur van de Nieuwe Kerk te Haarlem
Interieur van de Nieuwe Kerk te Haarlem Interieur van de Nieuwe Kerk te Haarlem

De Nieuwe Kerk in Haarlem was ontworpen door Pieter Saenredams vriend, de architect Jacob van Campen. In mei 1650, twee jaar voor de afronding van dit schilderij, was de kerk al in gebruik genomen. Met een vierkante plattegrond is de kerk gebouwd op basis van een Grieks kruis. De vier armen daarvan zijn overkapt met houten tongewelven. De rondlopende mensfiguren zijn in verhouding tot de werkelijkheid kleiner geschilderd. Waarschijnlijk deed Saenredam dit om de monumentaliteit van de architectuur te benadrukken. De twee ronde zuilen in het midden achteraan, links en rechts van de ingang, zijn nooit uitgevoerd en bestonden alleen in Van Campens ontwerp.

Jaar

Tentoongesteld

Yes

olieverf op paneel