Repainting artworks

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.

Andrea Fraser
Andrea Fraser Andrea FraserFoto: Gert Jan van Rooij

Locatie

Hal

Tijd

± 30 minuten

Videowerken

De tentoonstelling toonde zes videowerken van Andrea Fraser (Billings, USA, 1965), waarvan het museum er vijf heeft aangekocht.

Fraser is kritisch over de huidige maatschappij, maar zij richt haar pijlen in het bijzonder op het internationale kunstbedrijf. In haar films gaat ze op hilarische en ontregelende wijze tekeer tegen de conventionele, op sponsoring gerichte opvattingen van de musea, tegen het hermetische, opgeblazen intellectualisme van de kunstkritiek en tegen de commerciële gedrevenheid van het galeriewezen. Zo speelt ze in de film Gallery Talk uit 1989 (duur: 29 minuten) de rol van een rondleidster in het Philadelphia Museum of Art. In een overtrokken, geforceerd enthousiasme beschrijft ze een schilderij van Poussin in dezelfde verheven retoriek als een stoel van een zaalwacht. Ontlokt Poussin haar de lyrische uitspraak “This is among the finest and most beautiful creations. An image of exceptional rhythm and fluidity”, de stoel wordt evenzeer de hemel ingeprezen als “In scale and complexity the most ambitious undertaking in the great European tradition”.

Foto: Gert Jan van Rooij

Ontdek meer

Game 3 of 3

Dislike
Frans Hals

Koos Breukel

Jan van Scorel

Guido van der Werve

Maerten van Heemskerck

Drag & drop if you like

or dislike it

Go on! Drag me around!

Are you sure?!

I don't like him either

He doesn't like you I'm afraid

Meet at Frans Hals!

Game 1 of 3

lock
lock

Game 2 of 3