Anna Bella Geiger. Brazilian art pioneer
Anna Bella Geiger. Brazilian art pioneer Anna Bella Geiger. Brazilian art pioneer

Anna Bella Geiger, Brazilian History: Little Boys & Girls, 1975, 6 photomontages on paper, Collectie van de kunstenaar, Rio de Janeiro, Brazil, foto Eline Verbauwhede

Hal

In samenwerking met SMAK in Gent en MASP in Sao Paulo organiseert het Frans Hals Museum de eerste solotentoonstelling van Anna Bella Geiger in Nederland.

Anna Bella Geiger (Rio de Janeiro, 1933) geldt als een van de belangrijkste hedendaagse Braziliaanse kunstenaars. Ze was een van de eerste conceptuele kunstenaars van Latijns-Amerika en een pionier in videokunst. Maar ze maakt ook etsen, gravures, sculpturen en collages, waarbij ze vaak technieken met elkaar vermengt.

Geigers omvangrijke oeuvre omspant ruim 60 jaar en weerspiegelt  haar brede, maatschappelijke betrokkenheid als kind van immigranten in Brazilië (een land met koloniale wortels en grote sociale verschillen) tijdens de dictatuur (1964-1985) en opkomende emancipatie van vrouwen en minderheden.

De vragen die Geiger in haar werk oproept zijn actueler dan ooit. Met deze tentoonstelling daagt het Frans Hals Museum bezoekers uit om anders te kijken naar thema’s zoals van wie is dit land (kolonialisme) of dit lijf (positie van de vrouw)?

Ontdek meer