In het voorjaar is het Frans Hals Museum traditiegetrouw in de ban van bloemen. Van 24 maart tot en met 16 mei 2016 zijn de zalen en gangen van het museum versierd met verse bloemboeketten en andere bloemsierkunst in bijzondere (tulpen)vazen. Haarlem, gelegen in de bollenstreek, geldt tenslotte al sinds jaar en dag als bloemenstad bij uitstek. Daarnaast vertelt een kleine expositie het verhaal over de tulpengekte in de Gouden Eeuw en kunstenaars die de grens overtrokken op zoek naar bijzondere bloemen.
Het hele jaar door zijn er in het Frans Hals Museum bloemen te vinden op schilderijen, tegeltjes, behang en andere kunstvoorwerpen, maar in deze tijd van het jaar zijn ze er ook in het echt! De vrijwilligers van de Vrienden van het museum en bloemsierkunstenaar Paul Wijkmeijer fleuren de zalen op met tulpen, narcissen, hyacinten en andere voorjaarsbloemen. Zij gebruiken hiervoor bijzondere vazen uit de collectie van kunstenaars als Bernard Heesen en Jan van der Vaart. Bovendien maken studenten van de Rietveld Academie dit jaar speciaal voor het museum enkele nieuwe vazen.
Foto: Inga Powilleit
Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat we bloemen uit de hele wereld in huis kunnen halen. In de Gouden Eeuw waren bloemen uit het buitenland niet zo makkelijk bereikbaar maar toch erg populair. Diverse prenten laten zien dat schilders ver over de grenzen trokken om exotische bloemen vast te leggen. Een kleine expositie vertelt verder het verhaal van de 17e-eeuwse tulpengekte – van de waanzinnig gestegen vraag naar tulpenbollen, waardoor de bol zijn gewicht letterlijk in goud waard werd. Ook kan het Tulpenboek bewonderd worden, met werk van de beroemde schilder Judith Leyster.
De tentoonstelling Bloemen – van verre maakt deel uit van een samenwerking tussen het Frans Hals Museum, de Keukenhof, de Jopenkerk en Haarlem Marketing. Gezamenlijk nemen zij de bezoeker mee op een Tulpomania tour door Haarlem en het lentepark de Keukenhof waarbij de tulpenmanie uit de Gouden Eeuw weer tot leven komt.
Foto: Inga Powilleit