Lingchi videoinstallatie
Chen Chieh-Jen (Taoyuan, 1960) geldt als een van de meest vooraanstaande kunstenaars van Taiwan. Zijn videoinstallatie Lingchi – Echoes of a Historical Photograph (2002; 25 minuten) die in De Hallen Haarlem werd getoond, is een filmische reconstructie van een terechtstelling uit 1905 in China, waarbij een man levend in stukken werd gesneden. De film is gebaseerd op een uiterst zeldzame foto van die terechtstelling die werd gemaakt door een Franse soldaat.
Chen Chieh-Jen richt zich in zijn film niet op een natuurgetrouwe weergave van deze gruwelijke gebeurtenis: de marteldood zelf is niet te zien. Wel probeert hij het ‘langzame sterven’ voelbaar in beeld te brengen. Door middel van slow motion wordt de marteling op pijnlijke wijze vertraagd. Anderzijds wordt door een close-up van de man, die in trance verkeert door de hem toegediende opium, de pijn enigszins verzacht.
Hoewel de film teruggaat op een historische gebeurtenis, zijn er ook verwijzingen naar de hedendaagse werkelijkheid. Voor Chen Chieh-Jen staat de lichamelijke ‘onttakeling’ van de veroordeelde symbool voor de situatie waarin het huidige Taiwan verkeert, als speelbal van het multi-nationale kapitaal en van globalisering. In de film wordt dat voorgesteld door verlaten fabrieksgebouwen, vervuilde terreinen en een groep zwijgende, verstomde arbeiders. Door het heden in het licht van het verleden te laten zien, wil hij duidelijk maken dat onderdrukking vele historische parallellen kent en onderdeel is van een voortdurende kringloop.
Still van Lingchi, Chen Chieh-Jen
Op de Taipei Biënnale van 2002 presenteerde Chen Chieh-Jen voor het eerst de videoinstallatieLingchi. Dit werk zorgde meteen voor veel opwinding en is sedertdien op diverse plaatsen in de wereld te zien geweest. Toen het op de FIAC (internationale kunstbeurs voor hedendaagse kunst) in Parijs werd getoond, schreef de kunstcriticus van Le Monde: “het is een gruwelijke film, maar tegelijk een van de sterkste werken die ik de laatste jaren heb gezien.”
Chen Chieh-Jen was vertegenwoordigd op prestigieuze tentoonstellingen als de Taipei Biënnale (1998 en 2002), de Biënnale van Sao Paulo (1998), de Biënnale van Venetië (1999 en 2005), de Biënnale van Kwangju in Zuid Korea (2000) en in 2001 had hij een grote solotentoonstelling in Galerie Nationale du Jeu de Paume in Parijs.
Still van Lingchi, Chen Chieh-Jen