Koop tickets

Een Groots Gebaar Een Groots Gebaar

Regentessen van het St. Elisabeths Gasthuis in Haarlem, Johannes Versponck

Een Schenking van het Elisabeth van Thüringenfonds

Een groots gebaar markeerde een historisch moment, namelijk de overdacht op 15 april 2011 van de grootste gift in de recente museumgeschiedenis. Het Elisabeth van Thüringenfonds schonk elf kunstwerken uit de 16de, 17de en 18de eeuw aan het Frans Hals Museum. De geschonken werken, waaronder de spectaculaire groepsportretten Regenten en Regentessen van het St. Elisabeths of Groote Gasthuis van Frans Hals en Johannes Verspronck, waren al langer te zien in het museum. Ze waren te leen van het Elisabeth van Thüringenfonds. De bestuurders van dit fonds zijn de opvolgers van de mannen en vrouwen die Hals en Verspronck in hun schilderijen portretteerden. Dankzij de buitengewoon genereuze schenking van het Elisabeth van Thüringenfonds worden de belangrijkste werken uit deze verzameling nu eigendom van de Gemeente Haarlem en daarmee onderdeel van de museumcollectie. Een grotere of belangwekkendere gift is nauwelijks denkbaar – al was het alleen maar omdat iconische groepsportretten als die van Hals en Verspronck zich allemaal in museale collecties bevinden en niet meer op de markt zullen komen.

Regentessen van het St. Elisabeths Gasthuis in Haarlem, Johannes Versponck

Ontdek meer