De Hallen Haarlem presenteerde deze winter drie solotentoonstellingen van Nederlandse kunstenaars die inhoudelijk sterk aan elkaar gerelateerd zijn: Daan van Golden, Marijn van Kreij en Annesas Appel. Een voorliefde voor grafische patronen en het gebruik van herhaling als stijlmiddel zijn overeenkomstige eigenschappen in hun werk. Het waren de eerste omvangrijke museumsolotentoonstellingen van Van Kreij en Appel in Nederland.
In het kader van de solotentoonstelling van Daan van Golden bracht het project En/Of een elpee uit met muziek van Jefre Cantu-Ledesma in een hoes met fotografie van Van Golden. Een selectie van de edities En/Of was te zien en te beluisteren in De Hallen.
Het editie-project En/Of is het initiatief van de in Berlijn woonachtige curator en muziekuitgever Robert Meijer (Beverwijk, 1977). Sinds 2001 werkt hij aan dit project, dat beeldende kunst en muziek samenbrengt. Het idee achter de editiereeks En/Of is eenvoudig: vraag een muzikant en een kunstenaar om ieder een bijdrage te leveren die past binnen het format van een dubbelelpee. Zo bestaat elke En/Of editie uit een langspeelplaat en een kunstwerk, geproduceerd in een oplage van 100.
En/Of is een logische uitbreiding op Meijers platenlabels Bottrop-Boy en Semishigure. Het eerste label gebruikt hij voor het uitbrengen van experimentele muziek, het tweede is gewijd aan muziek met een kunstzinnig aspect, zoals de soundtracks die Liam Gillick maakte bij de videowerken van de kunstenaar Sarah Morris, of de geluidswerken van beeldend kunstenaar Christina Kubisch.
In het Kabinet wordt een selectie uit de afgelopen 45 edities van En/Of getoond, en kan de bezoeker de muziek beluisteren. Daarnaast zal En/Of ter gelegenheid van de solotentoonstelling van Daan van Golden een editie uitbrengen met Van Golden en de ambient/drone-muzikant Jefre Cantu-Ledesma.
Foto: Gert Jan van Rooij
En/Of is een persoonlijk project. De muzikant en kunstenaar hebben geen invloed op elkaars bijdrage. Het is de subjectieve blik van Meijer die de twee bij elkaar brengt, waarbij hij associatieve samenhang tussen kunst en muziek zoekt. Zo combineert En/Of de minimale techno van Jan Jelinek met de modernistische interpretaties van Sarah Morris, en de detectivesfeer in het werk van de Duitse kunstenaar Daniel Roth met de suspensevolle electronica van de experimentele band Stilluppsteypa. Met En/Of poogt Meijer niet zozeer de domeinen van beeldende kunst en muziek te laten overlappen (die blijven immers gescheiden), maar eerder om de verbeeldingsruimte die tussen de twee disciplines ligt op een prikkelende manier te benutten. Bijzonder aan En/Of is dat Meijer de meest relevante (en internationaal befaamde) kunstenaars en muzikanten van het moment aan zijn project weet te binden – waarmee ook wordt geïllustreerd hoeveel wederzijdse interesse er bestaat tussen de kunst en muziek.