Frans Hals – Alle schuttersstukken
Frans Hals – Alle schuttersstukken Frans Hals – Alle schuttersstukken

Foto: Caroline Coehorst

Beeld: Schutters van wijk XI onder leiding van kapitein Reynier Reael, bekend als ‘De magere compagnie’. Bruikleen van het Rijksmuseum, Amsterdam.

Foto: Mo Schalkx

Mondriaan Fonds

VSB Fonds

± minuten

Eén meester, al zijn schuttersstukken. Kijk, vergelijk en ontdek!

Nu te zien dankzij een bijzondere bruikleen van het Rijksmuseum!
Het magnifieke doek ‘Schutters van wijk XI onder leiding van kapitein Reynier Reael’, beter bekend als ‘De Magere Compagnie’, is toegevoegd aan de zaal met alle schutterstukken in het Frans Hals Museum. Voor het eerst in meer dan 30 jaar zijn deze meesterwerken weer bijeen te zien. Een unieke ervaring!

Meester Hals

Een schuttersstuk is een groepsportret van een gezelschap gewapende burgers, die als een 17e-eeuwse buurtwacht de orde handhaafden en zo nodig de stad tegen aanvallers verdedigden. Hals schilderde er tussen 1616 en 1639 maar liefst zes. En door zijn losse penseeltoets en de bijzonder levendige composities zijn deze groepsportretten een waar lust voor je oog. Je kunt hem dan ook gerust dé meester van de schuttersstukken noemen.

Foto: Caroline Coehorst

De Magere Compagnie

In 1633 krijgt Hals een bijzondere opdracht. Hij wordt door de officieren van de nieuwe stadswijk 11 van Amsterdam gevraagd een groepsportret te maken van de leden van hun compagnie. Het is in die tijd hoogst ongebruikelijk om zo’n opdracht te gunnen aan een schilder van buiten de eigen stad.

Drie jaar later is het werk nog steeds niet af en besluiten de schutters uiteindelijk het werk af te laten maken door een Amsterdamse schilder én lid van de eigen compagnie: Pieter Codde. Hij had op dat moment nog nooit een schuttersstuk gemaakt en schilderde gewoonlijk heel fijntjes en op klein formaat.

Voor ‘De Magere Compagnie’ probeerde hij de losse stijl van Hals zo goed mogelijk na te bootsen. Dat deed hij uiteindelijk zo goed dat niemand zeker weet welke stukken door Codde zijn geschilderd!

Kijk, vergelijk en ontdek

Aan de hand van de kennis en onderzoekstechnieken van nu gaan we in Frans Hals – Alle schuttersstukken op onderzoek uit. Hoe is de ontwikkeling van Hals als schilder terug te zien in zijn verschillende schuttersstukken? Wie staan er op de werken en wat waren dat voor mensen? Waarom kreeg Hals als Haarlemmer de uitzonderlijke opdracht voor ‘De Magere Compagnie’ en wat was de échte reden dat hij het werk niet afmaakte? We dagen je uit anders te kijken, waardoor je meer zult zien!

Foto: Mo Schalkx

Frans Hals – Alle schuttersstukken is onderdeel van de tentoonstelling Haarlemse Helden. Andere meesters.

Ontdek meer