Geertgen tot Sint Jans
Geertgen tot Sint Jans Geertgen tot Sint Jans

Geertgen tot Sint Jans, De aanbidding van de koningen (detail), Haarlem, ca. 1480/85. Bruikleen van het Rijksmuseum

± minuten

Nu voor het eerst in Haarlem te zien!

De schilder Geertgen tot Sint Jans (Leiden (?) 1455/65 – Haarlem 1485/95) is een van de meest mysterieuze Haarlemse Helden. Vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van zijn werk wordt hij gezien als de grondlegger van de Noord-Nederlandse schilderkunst. Over zijn leven en werk is erg weinig bekend. Hij leefde bij de Jansheren, monniken van het Sint-Jansklooster in Haarlem, waar hij vroeg stierf en is begraven. Hij zou een leerling zijn geweest van de Haarlemse kunstenaar Albert van Ouwater (c. 1400/20 -1475/95), een van de eerste Hollandse olieverfschilders.

Tegenwoordig zijn er twaalf schilderijen van Geertgen tot Sint Jans bekend. Geen daarvan is normaliter in Haarlem te vinden. Door een bijzondere bruikleen van het Rijksmuseum is het werk De aanbidding van de koningen, ca. 1480/85 van deze belangrijke pionier en schildersheld nu tijdelijk te zien in onze Pronkkamer.

Boek

Bij de Haarlemse uitgeverij Loutje verschijnt op 11 december  het boek Geertgen tot Sint Jans – Het mirakel van Haarlem van Aart van der Kuijl. Het gebonden boek omvat 304 pagina’s en is rijk geïllustreerd in kleur. Het boek is vanaf 12 december verkrijgbaar in onze museumwinkel.

Ontdek meer