Heimwee in Haarlem
Heimwee in Haarlem Heimwee in Haarlem

Episode uit de verovering van Amerika, Jan Mostaert, Rijksmuseum

Het verloren Paradijs

Een primitieve samenleving van nobele wilden legt het af tegen het kwaad van moderne veroveraars. Dat lijkt voorgesteld op een groot paneel van Jan Mostaerts uit circa 1540, getiteld Episode uit de verovering van Amerika.  Reeds de Romein Ovidius schreef over een paradijselijk Gouden Tijdperk dat ooit bestaan zou hebben. In de 16de eeuw beschouwden sommigen het Amerika van de indianen als zo’n paradijselijk mooie en deugdzame wereld: een wereld om naar terug te verlangen. Het schilderij van Mostaert vormde het uitgangspunt voor een informatieve presentatie in de foyer in het kader van het Heimweeproject, dat verspreid over verschillende instellingen in Haarlem plaatsvond.

Episode uit de verovering van Amerika, Jan Mostaert, Rijksmuseum

Ontdek meer