Tot 30 september is een aantal zalen in locatie HOF niet toegankelijk.  Alle schuttersstukken van Frans Hals en meer topstukken uit de collectie zijn wel te bewonderen. Locatie HAL is gesloten en opent op 11 november weer met The Rhythm of the Night.

Koop tickets

Het Haarlemse stadsgezicht
Het Haarlemse stadsgezicht Het Haarlemse stadsgezicht

Gerrit Berckheyde, Vismarkt, 1692, Frans Hals Museum

Curatoren

Norbert Middelkoop

VriendenLoterij

Toen en nu

Al sinds de 17de eeuw is Haarlem – met zijn prachtige stadsgezicht en ligging bij de duinen – een populaire plek om te wonen. Dit inspireerde ook veel kunstenaars. Zo produceerde Gerrit Berckheyde veel  schilderijen van de Grote Markt met de Bavokerk en het stadhuis. Jacob van Ruisdael staat bekend om zijn ‘Haerlempjes’, panoramische landschappen met de Bavokerk aan de horizon onder zware wolkenluchten.

Het Frans Hals Museum organiseert najaar 2023 de eerste tentoonstelling ooit over het Haarlemse stadsgezicht. Je ziet niet alleen prachtige 17de -eeuwse stadsgezichten. In samenwerking met ABC Architectuurcentrum Haarlem ontdek je ook hoe toen en nu wordt gedacht over thema’s als stadsontwikkeling en omgang met water. En we dagen je uit om mee te denken over de stad van de toekomst.

Gerrit Berckheyde, Vismarkt, 1692, Frans Hals Museum

Ontdek meer