Ontmoet Cornelis van Haarlem
Van 8 oktober 2011 t/m 8 januari 2012 combineert het Frans Hals Museum schilderijen van John Currin (1962) met onder andere het werk van Cornelis van Haarlem (1562 – 1638). De Amerikaan John Currin geniet grote bekendheid door zijn realistische schilderijen waarin alledaagse voorstellingen zich afwisselen met expliciet erotische verbeeldingen. Solotentoonstellingen van Currins werk vonden plaats in het Museum of Contemporary Art in Chicago, de Serpentine Gallery in Londen en het Whitney Museum of American Art in New York. In de serie ‘Conversation Piece’ wil het Frans Hals Museum zijn bezoekers met een nieuwe blik naar de collectie 16de- en 17de-eeuwse schilderkunst laten kijken.
Currin is zeer geïnteresseerd in de realistische schildertechniek en het maniëristische schoonheidsideaal van de Noordelijke Renaissance. In zijn werk, dat op een technisch uiterst bekwame manier is uitgevoerd, stelt hij sociale alsook provocatieve seksuele thema’s aan de orde. Vaak vervormt of overdrijft hij daarbij de vormen van zijn personages.
The Women of Franklin Street, John Currin
Net zoals Van Haarlem kiest Currin voor een koele benadering van de figuren, die niet zozeer worden voorgesteld als menselijk wezens, maar eerder als objecten die zijn overtrokken met een menselijke huid. Hoewel vier eeuwen van elkaar verwijderd, hebben beiden, ter verlevendiging van de enscenering, een opmerkelijke voorkeur voor vreemde vervormingen en anatomische overdrijvingen. Opvallend is ook dat ze vaak een statisch stilleven in een verder beweeglijke voorstelling opnemen; het is soms volstrekt absurdistisch hoe een schaal met uitgestalde vruchten in een Bijbelse voorstelling van Cornelis van Haarlem opduikt of een wit krullerig Wedgwood servies in een erotische scène van John Currin.
Currin werkt meestal naar foto’s of met behulp van poppen, maar voor specifieke details als aders die zacht door de huid heen schijnen of licht dat reflecteert in lang blond haar maakt hij gebruik van levende modellen.
Een Monnik en een Non, Cornelis van Haarlem
Het Frans Hals Museum wil in de serie ‘Conversation Piece’ zijn bezoekers met een andere blik naar de collectie 16de- en 17de-eeuwse schilderkunst laten kijken. De confrontaties tussen hedendaagse en historische werken laten zien dat bepaalde schilderkunstige principes een universeel karakter hebben en steeds weer opnieuw door kunstenaars ter hand worden genomen. Juist door die continuïteit in de schilderkunst kunnen er onverwachte, zinvolle verbanden worden gelegd.