Heldin of Helleveeg?
Kenau staat momenteel volop in de belangstelling door de verschijning van enkele boeken en een speelfilm met Monic Hendrickx in de hoofdrol. Het Frans Hals Museum schenkt vanaf 15 februari tot en met 18 mei ook aandacht aan deze bijzondere Haarlemse vrouw. Daarbij is de vraag wie de echte Kenau was: een heldin of een helleveeg? Weinig vrouwen hebben immers zulke schommelingen in hun reputatie gekend als zij. Een kleine expositie met korte film geeft een genuanceerd en historisch verantwoord beeld van deze bijzondere Haarlemse. Museumbezoekers ontvangen daarnaast een gratis stadswandeling.
De Haarlemse Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526 – 1588) had vele gezichten: zij was een soort Jeanne d’Arc, een oorlogsheldin die op de barricades meevocht tegen de Spanjaarden, een alleenstaand moeder en de eigenaresse van een succesvolle scheepswerf. Een vrouw ook met haar op de tanden. Haar leven lang voerde ze allerlei rechtszaken waarmee ze vaak kwaad bloed zette. Al heel vroeg werd haar naam gebruikt als scheldwoord voor vrouwen die op een welhaast mannelijke manier van zich afbeten. En meer dan 20 jaar na haar dood werd ze nog voor ‘tovenaerster’ en heks uitgemaakt.
De Kenau-tentoonstelling in het Frans Hals Museum volgt aan de hand van originele zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderijen, prenten en handgeschreven documenten de sporen van deze uitzonderlijke vrouw. Het geeft een genuanceerd beeld van Kenau, en van de manier waarop tijdgenoten op haar reageerden. Van de hoogst uitzonderlijke en internationale roem die haar nog tijdens haar leven ten deel viel, tot scherpe afwijzingen en kritiek.
Anoniem, Portret van Kenau Simon Hasselaer, Rijksmuseum Amsterdam