Op 1 december wordt de langverwachte catalogus oude schilderkunst van het Frans Hals Museum gepresenteerd. Een boekwerk van bijna 800 pagina’s waar vele jaren aan gewerkt is.
In een speciale foyerexpositie worden de schijnwerpers gericht op de totstandkoming van deze publicatie. Het accent ligt op het verrichte bronnenonderzoek. Er zijn nog heel wat documenten bewaard gebleven uit de 16de en 17de eeuw, zoals ledenlijsten van het Haarlemse Sint-Lucasgilde, doop-, trouw- en begrafenisregisters, en gerechtelijke stukken. Enkele 17de-eeuwse boeken, zoals van Karel van Mander uit 1604, leverden ook belangrijke informatie over de kunst van de Gouden Eeuw. Al dit waardevolle materiaal blijft vrijwel steeds buiten het gezichtsveld van het museumpubliek. De expositie in het Frans Hals Museum toont er een keuze uit.
Stilleven met aangebroken Pastei, Willem Claesz Heda
De verzameling oude schilderkunst telt ruim 600 werken, van de schilders Frans Hals, Jacob van Ruisdael, Johannes Verspronck, Pieter Saenredam en zeer vele anderen. Van al deze schilderijen staan in de nieuwe catalogus afbeeldingen, die zijn voorzien van alle essentiële gegevens: maker, techniek, datering, signatuur, herkomst, tentoonstellingen en literatuurverwijzingen. Uit deze verzameling zijn 170 schilderijen gekozen die als de belangrijkste stukken kunnen worden beschouwd. Deze zijn uitvoerig beschreven. Bovendien bevat de catalogus uitvoerige kunstenaarsbiografieën van tal van Haarlemse meesters, gebaseerd op nieuw archiefonderzoek. Aan dit alles gaan inleidende artikelen vooraf, over het begrip ‘Haarlemse school’ en over 17de-eeuwse schildertechnieken. Tot slot bevat het – Engelstalige, en dus internationaal toegankelijke – boek een overzicht van de geschiedenis van het Frans Hals Museum en zijn collectie.