Noord-Hollands Arcadia
Noord-Hollands Arcadia Noord-Hollands Arcadia

Slot van Schaagen, Verzameling Provinciale Atlas - Prenten en Tekeningen, Rijksarchief Noord-Holland

Tekeningen, Prenten, Kaarten en Boeken uit de Verzameling van de Provinciale Atlas Noord-Holland en het Rijksarchief Noord-Holland.

Deze tentoonstelling toont een aantal topstukken uit de verzameling van de Provinciale Atlas en het Rijksarchief Noord-Holland met voorstellingen van buitenplaatsen en tuinen in Noord-Holland. De kunstwerken dateren uit de achttiende en het begin van de negentiende eeuw. In deze tijd verschijnen er talrijke gedrukte beschrijvingen van Holland. Hierin wordt de schoonheid van het landschap, de steden, dorpen en buitenplaatsen beschreven. De boeken zijn geïllustreerd met gravures en etsen. Kenmerkend voor deze tijd is de buitengewoon nauwkeurige wijze waarop de gebouwen en het landschap zijn weergegeven. De tekenaars benadrukken vooral de  schilderachtige en liefelijke aspecten van het verstilde land.

De tentoonstelling is samengesteld ter gelegenheid van het verschijnen van Noord-Hollands Arcadia door C. Bertram.
De tentoonstelling is samengesteld door de Stichting Provinciale Atlas Noord-Holland en het Rijksarchief Noord-Holland.

Ontdek meer