Locatie Hof: ivm de op- en afbouw van tentoonstellingen is een van de zalen op dit moment niet toegankelijk.

Koop tickets

Nieuwkomers
Nieuwkomers Nieuwkomers

Frans Hals, De reiziger, ca. 1650. Frans Hals Museum, langdurig bruikleen van een particuliere collectie

VriendenLoterij

Vlaamse kunstenaars in Haarlem 1580-1630

Migratie had een enorme invloed op de nu wereldberoemde 16de en 17de-eeuwse Haarlemse kunst. Momenteel heeft zo’n 30% van de inwoners in Haarlem een migrantenachtergrond, rond 1625 was dat ongeveer 50%. Velen daarvan kwamen uit de Zuidelijke Nederlanden. Na het Beleg van Haarlem in 1573 nodigde het stadsbestuur Vlamingen uit om de stad weer op te bouwen. En na de Val van Antwerpen in 1585 zochten veel mensen hun toevlucht in Haarlem. Ze brachten hun kennis van nieuwe ambachten en kunstvormen mee. Maar ze moesten ook wennen in een nieuwe stad.

Deze tentoonstelling belicht de verhalen van Vlaamse kunstenaars in Haarlem in de periode 1580-1660. Aan de hand van het persoonlijke verhaal van vijf bekende kunstenaars (Lieven de Key, Karel van Mander, Frans Hals, Esaias van de Velde en Pieter Claesz) ontdekken bezoekers hoe Vlaamse immigranten de kunstwereld en de stad Haarlem veranderden.

Ontdek meer