Meet at

Haarlem

Repainting artworks

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.

EN NL
Wat is het vernieuwde museum?

Het Frans Hals Museum, met zijn uitmuntende collectie oude meesters, en De Hallen Haarlem, hét museum voor hedendaagse en moderne kunst in Haarlem, zijn samen verder gegaan als één museum op twee locaties Hof en Hal. Op 29 maart werden de twee musea verbonden middels een symbolisch huwelijk in het Stadhuis te Haarlem. Het vernieuwde museum biedt qua programmering drie smaken: oude kunst, nieuwe kunst en een mix van beiden (fusion). Uitgangspunt hierbij is het transhistorische: de verbondenheid van kunst door de eeuwen heen. Kunstwerken uit verschillende perioden worden samen getoond waar dat kan, en gescheiden waar dat nodig is.

Onder welke naam gaat het vernieuwde museum verder?

Het Frans Hals Museum. Het is één museum op twee locaties: locatie Hof aan het Groot Heiligland 62 en locatie Hal aan de Grote Markt 16 (waar vóór 29 maart De Hallen Haarlem gevestigd was). Klik hier voor meer bezoekinfo.

Waar zijn De Hallen Haarlem gebleven?

Zoals bij een traditioneel huwelijk heeft een van de partners de naam van de ander aangenomen. Maar wees gerust, alleen de naam De Hallen Haarlem is verdwenen. Het steunen van hedendaags talent blijft een rode draad in het tentoonstellingsbeleid, waarbij voortdurend geprobeerd wordt om de vitale impulsen van deze tijd te herkennen en opvallende eigentijdse ontwikkelingen te signaleren. Ook als Frans Hals Museum zullen we aan de Grote Markt – en in het Groot Heiligland – regelmatig solopresentaties tonen van internationaal spraakmakende kunstenaars die vaak nog niet eerder in Nederland zijn getoond.

Wat is er te zien in het vernieuwde Frans Hals Museum?

Zoals eerder gezegd biedt het museum drie smaken: oude en hedendaagse kunst en een mix van beiden. Het is goed te weten dat de openingstentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals een mooi voorbeeld van die mix is. Dat geldt ook voor de internationaal spraakmakende tentoonstelling Frans Hals en de Modernen die in het najaar van 2018 zowel een oude meester (Hals) als modernisten (Manet, Singer Sargent en Van Gogh) bood. Zo stond geheel 2018 in het teken van onze ‘huismeester’ Frans Hals.

Naast de verzameling Halsen die in beide tentoonstellingen te zien is, toonden we in 2018 ook een selectie van zo’n 50 werken die de hoogtepunten vormen van onze collectie oude kunst (de Haarlemse school). Deze hangen in een ‘wunderkammer’-opstelling met alle schilderijen naast en boven elkaar, in onze Salon. Ook het befaamde poppenhuis blijft gewoon te zien. In 2019 zal de vaste collectie oude kunst weer uitgebreid te zien zijn, evenals tentoonstellingen met louter hedendaagse kunst. Natuurlijk komt de prikkelende mix van oud en nieuw ook af en toe om de hoek kijken.

Is er ook oude kunst te zien in Frans Hals Museum - Hal?

Voorlopig niet. Helaas is locatie Hal om klimaattechnische redenen niet geschikt om oude kunst te tonen. Het is een van de redenen dat we straks graag willen verbouwen.

Waarom is het museum vernieuwd?

Het museum wil relevant, interessant en onderscheidend zijn en blijven voor zijn bezoekers en programmeert daarom vernieuwende tentoonstellingen die het publiek maximaal zullen prikkelen en verwonderen. Uitgangspunt hierbij is het transhistorische: de verbondenheid van kunst door de eeuwen heen. Wat heeft kunst van nu te maken met kunst van toen? Kunstwerken uit verschillende perioden worden samen getoond waar dat kan, en gescheiden waar dat nodig is. Maar het programma biedt ook tentoonstellingen met alleen maar oude kunst of exposities met louter hedendaagse kunstenaars.

Waarom is er een nieuwe identiteit?

Het Frans Hals Museum is een sterk merk, dat we willen behouden. De samensmelting met De Hallen Haarlem biedt de mogelijkheid een herkenbaar, nieuw merk tot leven te brengen en van twee huisstijlen en twee websites één te maken. Die nieuwe identiteit positioneert het museum als ontmoetingsplek van tegenstellingen: Heden en verleden, verf en pixels, jong en oud, oost en west, serieus en grappig, lof en kritiek, Haarlem en de wereld. De identiteit en de nieuwe frisse huisstijl is ontwikkeld in samenwerking met KesselsKramer, geroemd vanwege hun creatieve en opvallende eigen stijl en bekend van onder meer communicatiecampagnes voor Ben, I Amsterdam, Belastingdienst en NEMO.

 

De dynamische, state-of-the-art website met visueel hoogwaardige content is vormgegeven door KesselsKramer en ontworpen en gebouwd door Build in Amsterdam, een bureau wat zowel in 2017 als 2018 de ‘Internationale Awwward’ won voor beste digitale designers, ontwikkelaars en bureaus ter wereld.

Waarom wordt er straks verbouwd?

De vernieuwing van de gebouwen is nodig om de publieksvriendelijkheid te vergroten, kunst beter tot zijn recht te laten komen en logistieke problemen op te lossen. De historische kwaliteiten van beide gebouwen vormen het uitgangspunt van het ontwerp. De transitie naar één herkenbaar, toegankelijk en aantrekkelijk museum gebeurt in samenwerking met het het prijswinnende architectuur- en ontwerpbureau SO-IL uit New York waarvan oud-Haarlemmer Florian Idenburg en zijn vrouw Jing Liu de oprichters zijn. Idenburg was onlangs verantwoordelijk voor het gelauwerde ontwerp van het New Museum of Contemporary Art New York en SO-IL realiseerde recent onder meer het Manetti Shrem Museum of Art in Davis, Amerika. Zij willen in samenwerking met het Amsterdamse bureau MeesVisser het museum renoveren als een ‘collection of rooms’.

 

Het museum wil laagdrempelig en toegankelijk zijn voor (inter)nationale bezoekers en bewoners van Haarlem en doet dit door de deuren van beide gebouwen maximaal open te zetten en de publieke ruimtes zoals het museumcafé en de museumshop aantrekkelijker te maken voor jong en oud. Op beide locaties worden informele kunstsalons gecreëerd waar bezoekers gratis van de kunst kunnen genieten onder het genot van een kop koffie. De binnentuin van het Frans Hals Museum wordt een gratis toegankelijke aangename verblijfplaats met kunst en groen en aan de Grote Markt creëert het museum op het dakterras met mini-beeldentuin een uniek uitkijkpunt over de prachtige historische binnenstad van Haarlem.

Wanneer wordt er verbouwd?

Naar verwachting vanaf 2020.

Hoe kom ik bij het museum?

Klik hier voor de bereikbaarheid van beide locaties.

Wat zijn de openingstijden van het vernieuwde Frans Hals Museum?

In beide locaties Hof en Hal:

maandag gesloten;
dinsdag – zaterdag 11.00 – 17.00 uur;
zon- en feestdagen 12.00 – 17.00 uur;
Gesloten op 25 december en 1 januari
Het museumcafé (Hof) is om 11 uur open.

Zie hier wat wij verstaan onder feestdagen.

Is de afstand tussen Hof en Hal te lopen?

Ja. Het duurt lopend 7 minuten. Bekijk op deze pagina een plattegrond.

Hoe kom ik zo gemakkelijk mogelijk van de ene locatie naar de andere?

Lopend of per fiets. Bekijk op deze pagina een plattegrond.

Is een entreebewijs voor het Frans Hals Museum nu duurder geworden?

In 2017 was de entree voor het Frans Hals Museum €12,50 en voor De Hallen Haarlem €7,50. Nu is het entreebewijs geldig voor beide locaties, Hof en Hal. Het kost €16. De Museumkaart is natuurlijk geldig en is ook te koop in het museum. Klik hier voor de volledige toegangsprijzen.

 

Bij sommige tentoonstellingen kan een toeslag gevraagd worden. Het museum leent dan schilderijen van musea uit binnen- en buitenland voor de tentoonstelling. Hier zijn hoge kosten aan verbonden in verband met transport en verzekeringen. Het museum vraagt een toeslag omdat het anders niet in staat is een tentoonstelling van een dergelijke omvang en kwaliteit te organiseren.

Hoe lang is een entreebewijs geldig?

Een maand lang.

Hoe kom ik aan een entreebewijs?

Entreebewijzen zijn hier te koop. Ook in het museum, op beide locaties, zijn entreebewijzen te koop. Daar kunt ook met creditcards en andere betaalpassen betalen.

Zijn er strenge regels in het museum?

Dat valt best mee. Het belangrijkste om te weten is dat eten, drinken en honden niet mee het museum in mogen. Verder vragen we u om de wat grotere tassen (rug, schouder etc.) op te bergen in een van onze gratis kluisjes. Fotograferen mag, graag zelfs, maar we vragen u om voor professioneel gebruik (bijvoorbeeld met veel kunstlicht en statief) eerst even contact op te nemen. De uitgebreide versie van de bezoekersvoorwaarden kunt u hier lezen.

Zijn er speciale voorzieningen?

Het Frans Hals Museum is met een rolstoel voor het grootste deel soepel te bezoeken. We hebben een aantal (te duwen) rolstoelen in huis. Bel 023 511 5775 en we zetten er met plezier eentje voor u klaar. Blindengeleidehonden en honden die ter begeleiding van hulpbehoevenden meekomen, zijn de enige honden die het museum in mogen.

Het museum biedt een verschoon- en borstvoedingsruimte.

Is er gratis WiFi in het museum?

Ja. Het netwerk FH-Publiek is gratis en zonder wachtwoord toegankelijk.

Is er een museumwinkel en een café?

Jazeker, in Hal is een kleine shop. In Hof is er een uitgebreide winkel en een museumcafé met goede koffie en heerlijke broodjes, taart en lekkere drankjes! Het café opent tegelijk met het museum, maar gaat een half uurtje eerder dicht.

Worden er rondleidingen gegeven in het museum?

Natuurlijk, we hebben een groep capabele, goed onderlegde en bovenal aardige museumdocenten voor u klaar staan. Zij weten van oude, moderne én hedendaagse kunst en zijn ook benieuwd wat u ervan vindt. Daarbij kunnen zij net zo enthousiast omgaan met een groep kleuters als met een buslading Amerikaanse toeristen. Meer info vindt u hier.

En audiotours, hebben jullie die ook?

Ja, meestal wel. Het hangt af van de tentoonstelling die we bieden. Zo leent de tentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals zich wat minder goed voor een audiotour dan de najaarstentoonstelling Frans Hals en de Modernen, hoewel we wel een podcast aanbieden. Als we de vaste collectie tonen, bieden we daar een audiotour bij in Nederlands, Engels, Duits en Frans. Onze audiotours bieden wij gratis aan. Service van het huis!

Stel, ik wil 's avonds een diner organiseren in een van die prachtige museumzalen?

Dat kan. Dan kunt u het beste contact opnemen met meet@franshalsmuseum. Dat geldt ook voor de huur van lezingenruimtes.

Wat een geweldig museum, dat vernieuwde Frans Hals Museum! Hoe kan ik het steunen?

Goh, wat aardig van u. Wij kunnen uw hulp goed gebruiken. Er zijn verschillende mogelijkheden om ons te steunen. Die vindt u hier en hier.

Hoe doe ik een bruikleenaanvraag?

Op deze pagina staat uitgebreid beschreven hoe de procedure van bruiklenen aanvragen verloopt.

Game 3 of 3

Dislike
Frans Hals

Koos Breukel

Jan van Scorel

Guido van der Werve

Maerten van Heemskerck

Drag & drop if you like

or dislike it

Go on! Drag me around!

Are you sure?!

I don't like him either

He doesn't like you I'm afraid

Meet at Frans Hals!

Game 1 of 3

lock
lock

Game 2 of 3