Repainting artworks
Koop tickets

Lidewij de Koekkoek nieuwe directeur Frans Hals Museum
Lidewij de Koekkoek nieuwe directeur Frans Hals Museum Lidewij de Koekkoek nieuwe directeur Frans Hals MuseumLidewij de Koekkoek, foto: Anouk van Kalmthout

De Raad van Toezicht van het Frans Hals Museum maakt vandaag bekend dat Lidewij de Koekkoek is benoemd tot algemeen directeur. Met ingang van 1 maart 2022 zal zij de huidige algemeen directeur Ann Demeester opvolgen, die vertrekt om als directeur van het Kunsthaus in Zürich te gaan werken.

Lidewij de Koekkoek: “Na ruim vijf enerverende jaren bij Museum Het Rembrandthuis, met grote successen als het Rembrandtjaar 2019 en stevige uitdagingen als de coronacrisis, is dit een mooie nieuwe stap. Het Frans Hals Museum is een schatkamer van oude, moderne en hedendaagse meesters, een museum met een wereldwijd bereik, verankerd in Haarlem. Het is vooral een museum van nu, relevant en actueel. Ik hecht groot belang aan de maatschappelijke rol van het museum, dat zich durft uit te spreken over thema’s als de verbreding van de canon, meerstemmige perspectieven en de diversificatie van de collectie. Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo’n succesvol museum in mijn woonplaats Haarlem. Ik verheug me erop het succes verder uit te bouwen in de toekomst. Het Rembrandthuis en diens medewerkers houden altijd een bijzondere plek in mijn hart.”

Lidewij de Koekkoek (1963) studeerde Kunstgeschiedenis aan Rijksuniversiteit Leiden en volgde aan het Getty Leadership Insitute in Los Angeles een Executive Leadership Program for Museum Leaders. Voordat zij in 2016 aan de slag ging bij Museum Het Rembrandthuis, werkte ze onder meer als directeur bij Stedelijk Museum Alkmaar, bij het Nederlands Textielmuseum in Tilburg, het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam en bij de gemeente Dordrecht.

Sinds 2016 is ze directeur-bestuurder van Museum Het Rembrandthuis, waar ze een nieuwe artistiek-inhoudelijke koers uitzette met de focus op Rembrandt als mens en maker. De unieke combinatie van woonhuis, atelier, opleidingsinstituut en kunsthandel in hartje Amsterdam werd het vertrekpunt voor een programma van events, educatieve activiteiten en spraakmakende tentoonstellingen, waaronder Glenn Brown (2017), Ferdinand Bol & Govert Flinck (i.s.m. het Amsterdam Museum) (2018), Rembrandts Social Network en Laboratorium Rembrandt (i.s.m. het Rijksmuseum) tijdens het Rembrandtjaar 2019, HIER. Zwart in Rembrandts tijd (2020) en projecten met Claudy Jongstra, Iriée Zamblé en Timothy Voges. De laatste tentoonstelling onder haar leiding opent op 22 januari 2022: RAUW, met werk van dertien hedendaagse kunstenaars. Een belangrijke pijler van haar leiderschap was het incorporeren van meer diversiteit, inclusie en meerstemmigheid, zowel op projectbasis als in samenwerkingen met onder andere Musea Bekennen Kleur en de deelname aan het internationale programma OFBYFOR ALL. Onder haar leiding is in 2018 ook het entreegebied van het museum vernieuwd, zijn diverse museale ruimtes toegevoegd aan het museum en zijn de kantoren verhuisd naar het naastgelegen ’Uylenburgh’-pand. Daarnaast is de planontwikkeling voor een grote vernieuwing en uitbreiding van het museumcomplex afgerond.

Lidewij de Koekkoek, foto: Anouk van Kalmthout

Ervaren museumdirecteur

Frans Corpeleijn, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Frans Hals Museum, feliciteert Lidewij van harte met haar benoeming: “De Raad is bijzonder blij te kunnen aankondigen dat Lidewij de Koekkoek is benoemd als nieuwe algemeen directeur. Lidewij is een ervaren museumdirecteur die het Frans Hals Museum verder kan uitbouwen als inspirerende ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers van Haarlem, voor bestaand naast nieuw en divers publiek. Wij kijken zeer uit naar haar komst en wensen haar veel succes.”

Hof en Hal, oud en nieuw, verfstreken en pixels, kunstkenners en inspiratiezoekers

De Koekkoek begint in een naar verwachting bijzonder jaar voor het Frans Hals Museum, met onder andere de tentoonstellingen Anna Bella Geiger. Braziliaanse kunstpionier, Pink, Kunst & Migratie. Vlamingen in Haarlem 1580-1660 en het project Gezichten van Noord-Holland (een samenwerking met het Amsterdam Museum). Het Frans Hals Museum toont op twee historische locaties in het centrum van Haarlem, Hof en Hal, de grootste collectie werken van Frans Hals, oude meesters én hedendaagse kunst in een spannende mix. De ontmoeting staat centraal: tussen oud en nieuw, verfstreken en pixels, kunstkenners en inspiratiezoekers. De tentoonstellingen, (onderwijs)programma’s en activiteiten zijn erop gericht om mensen anders te laten kijken en meer te laten zien.
Paul Stork, zakelijk directeur van het Frans Hals Museum: ‘Vanuit mijn rol als zakelijk directeur zie ik in Lidewij een uitstekende partner. Op veel vlakken kunnen we elkaar aanvullen en versterken. Ik kijk er erg naar uit om samen met Lidewij de positie van het museum nog verder te versterken.”

Ontdek meer nieuws

Game 3 of 3

Dislike
Frans Hals

Koos Breukel

Jan van Scorel

Guido van der Werve

Maerten van Heemskerck

Drag & drop if you like

or dislike it

Go on! Drag me around!

Are you sure?!

I don't like him either

He doesn't like you I'm afraid

Meet at Frans Hals!

Game 1 of 3

lock
lock

Game 2 of 3