Onderzoek verhouding middelen en prestaties Frans Hals Museum
Het Frans Hals Museum en de gemeente Haarlem geven gezamenlijk opdracht aan een onderzoeksbureau om in kaart te brengen hoe de prestaties van het museum zich verhouden tot de beschikbare middelen (mede op basis van een benchmark). Tevens is het onderzoeksbureau gevraagd te adviseren welke maatregelen nodig zijn om te komen tot een duurzame exploitatie. Het Frans Hals Museum en de gemeente Haarlem hebben voor de periode 2017-2020 meerjarige subsidie- en prestatieafspraken gemaakt. Het museum geeft aan dat de exploitatie en daarmee het nakomen van de gemaakte afspraken onder druk staat. Omdat het museum de gemeentelijke collectie beheert en presenteert, is sprake van een bijzondere relatie tussen het Frans Hals Museum en de gemeente Haarlem.
Het Frans Hals Museum was tien jaar geleden een gemeentelijk museum; in 2009 is het museum verzelfstandigd. Gebouwen en collectie zijn eigendom van de gemeente. De gemeente subsidieert het museum bij de exploitatie. Afspraken over de hoogte van de subsidie en de prestaties die het museum daarvoor levert zijn indertijd vastgelegd in een verzelfstandigingsovereenkomst en deze wordt periodiek geactualiseerd in meerjarige subsidieafspraken.
Het Frans Hals Museum vraagt al enige tijd aandacht voor de precaire financiële situatie waarin het verkeert. Ondanks stijgende bezoekersaantallen, succesvolle werving van bijdragen van fondsen en particulieren, positieve media-aandacht en waardering van collega-instellingen in de museumsector, blijkt de exploitatie steeds meer onder druk te komen staan.
Het Frans Hals Museum en de gemeente Haarlem willen nu door een gezamenlijke opdracht voor een onafhankelijk onderzoek kunnen vaststellen in hoeverre de hoogte van de subsidie en de prestaties die daarvoor geleverd worden met elkaar in balans zijn en welke maatregelen nodig zijn om te komen tot een duurzame museumexploitatie.