As quinoa and the avocado have changed European cooking over the last few decades, so, from the fifteenth century onwards, ‘new’ foodstuffs like coffee, sugar and tomatoes transformed our ancestors’ eating habits. From the end of that century European imperialism changed the map of the world and created a global trading network. The start of an emotionally charged exchange between peoples and cultures, it saw the import of new agricultural produce and foodstuffs from Africa, America, East and Southeast Asia and India. Before this, Europeans had no knowledge of tea, sugar, coffee, tomatoes, potatoes or maize.