In het kader van de tentoonstelling Blik op Haarlem en de Maand van de Geschiedenis organiseert het Frans Hals Museum op zondag 15 oktober twee lezingen in Studio H.
Haarlem is al eeuwenlang een geliefd onderwerp voor schilders. De vergezichten met de Bavokerk aan de horizon waren in de 17de eeuw zó populair dat ze zelfs een eigen naam kregen: Haarlempjes. In het kader van de tentoonstelling Blik op Haarlem over het 17de-eeuwse Haarlemse stadsgezicht en de Maand van de Geschiedenis organiseert het Frans Hals Museum een lezing door Norbert Middelkoop (conservator Oude Kunst) .
Juist in de 17de eeuw presenteerde Haarlem zich als mooi en gunstig gelegen Hollandse stad met een rijke geschiedenis, waar je graag verbleef. Schilders, tekenaars en prentmakers kozen de omgeving als bron van inspiratie, met de Bavokerk als middelpunt. Of je nu keek vanaf het Haarlemmermeer in het zuiden of de duinen in het westen, altijd bleef het machtige silhouet van de Bavokerk het zicht domineren. Naast de Bavokerk, de Grote Markt en het stadhuis waren er ook andere dankbare onderwerpen zoals de rivier het Spaarne, met langs de kades de brouwerijen en de Waag.
Tijdens de lezing van Norbert Middelkoop om 13.30 uur ontdek je het 17de-eeuwse Haarlem als ideale plek om te wonen en te werken aan de hand van werk van toonaangevende schilders als Ruisdael, Berckheyde en Van Goyen. De stad werd zo gunstig mogelijk in beeld gebracht, keurig aangeharkt en zonder vuil op straat. Eigenlijk een vroege vorm van citymarketing, een slim instrument om de stad te promoten.
Om om 14:45 uur geeft oud conservator Pieter Biesboer een lezing. Hij spreekt over de Grote of St.-Bavokerk in de schilderkunst van de 17de eeuw. Zijn boek over dit onderwerp is onlangs gepubliceerd.
Let op je hebt voor beide lezingen een apart toegangsticket nodig. Voor de lezing van conservator Norbert Middelkoop op 15 oktober zijn geen tickets meer beschikbaar. Tickets voor de lezing van oud conservator Pieter Biesboer zijn nog te reserveren via onderstaande button.
Jacob van Ruisdael, Gezicht op de bleekvelden nabij Haarlem, ca. 1665 – 1670. Doek, Part. Coll.