Geschiedenis Geschiedenis Geschiedenis
Haarlemse schilders als Frans Hals zetten begin 17e eeuw opwindende, artistieke vernieuwingen in gang. Daarmee ontketenden ze de weergaloze bloei van de schilderkunst in de 17e eeuw . Kunst die tot op heden een ongeëvenaarde internationale allure heeft.
De stad Haarlem begon toen, 400 jaar geleden, al kunst van hoog niveau aan te kopen en te tonen in het stadhuiscomplex. Het stedelijk kunstbezit is sindsdien zonder onderbreking tentoongesteld, beheerd en uitgebreid. De unieke collectie omvat onder meer de grootste verzameling schilderijen van Frans Hals ter wereld. In 1913 verhuisde het geheel naar het voormalige oudemannenhuis aan het Groot Heiligland, dat tot Frans Hals Museum werd gedoopt. In 2013 werd het 100-jarig bestaan gevierd, maar conservator Antoon Erftemeijer bepleitte in het jubileumboek terecht dat het Frans Hals Museum eigenlijk ruim 400 jaar oud is en de titel ‘oudste kunstmuseum van Nederland’ verdient.
Sinds 1913 heeft het museum, in de geest van haar ‘founding father’ Frans Hals die te boek stond als vernieuwer, ook ‘tegenwoordige kunst’ getoond en verzameld. Van 1972 tot 2017 gebeurde dit voornamelijk in de gebouwen van De Hallen Haarlem, nu locatie HAL aan de Grote Markt, waar hoogwaardige moderne en vernieuwende hedendaagse kunst werd gepresenteerd. Die kunst werd niet alleen getoond maar ook verzameld. Met name de collecties fotografie en video, film- en computerkunst zijn internationaal toonaangevend. Wat exposities betreft horen bijvoorbeeld de eerste solo’s van Damien Hirst en Sarah Lucas in Nederland en trendsettende tentoonstellingen als Dread tot de mijlpalen.
De verworven hedendaagse werken horen tot dezelfde, vier eeuwen oude, stedelijke kunstcollectie als die van het Frans Hals Museum. Om die eenheid te benadrukken, zijn het Frans Hals Museum en De Hallen vanaf 30 maart 2018 samen verder gegaan onder één naam. Maar belangrijker nog, is dat het museum hiermee wil laten zien dat de kunstgeschiedenis een continu verhaal is. Dat het opknippen in stijlen, stromingen, genres en periodes soms meer verhult dan verheldert. In het Frans Hals Museum ontmoeten oud en nieuw elkaar: in een prikkelende mix van oude, moderne en hedendaagse kunst, daagt het museum je uit om anders te kijken.