Feestmaal van officieren van de Cluveniersschutterij
Feestmaal van officieren van de Cluveniersschutterij Feestmaal van officieren van de Cluveniersschutterij

Door Frans Hals

Feestmaal van officieren van de Cluveniersschutterij

De officieren van de Cluveniersschutterij zitten hier aan hun afscheidsmaal in 1627. Zij traden in 1624 in. Op de achtergrond, met wijnkan, staat de doelenknecht. De compositie van het schilderij is uitgewogen en doordacht. De twee groepen worden verbonden door de officier met het mes: die hoort bij de groep rechts, maar kijkt naar links. De Haarlemse Cluveniersschutterij werd opgericht in 1519. De schutterij werd genoemd naar het vuurwapen dat gehanteerd werd: de cluver of clover. De patroonheilige was St. Adrianus. Tot ca 1820 heeft dit schuttersstuk gehangen in de Cluveniers-doelen. Toen werd het overgebracht naar het stadhuis, waar het bleef tot de opening van het Frans Hals Museum in 1913.

Jaar

Tentoongesteld

Yes

olieverf op doek