Meet at

EN NL

Feestmaal van de officieren van de St. Jorisschutterij
Feestmaal van de officieren van de St. Jorisschutterij Feestmaal van de officieren van de St. Jorisschutterij

Door Frans Hals

Feestmaal van de officieren van de St. Jorisschutterij

Op Hals’ eerste schuttersstuk, ‘De officieren van de Sint-Jorisschutterij aan hun afscheidsmaaltijd’, zien we de officieren die dienstdeden van 1612 tot 1615. De hiërarchie in het officierscorps blijkt uit de tafelschikking. Links aan het hoofd van de tafel zitten de kolonel en de provoost, de hoogsten in rang. In het midden zitten de drie kapiteins en aan het eind de drie luitenants. Om hen heen staan drie vaandrigs (de jongste officieren) en de doelenknecht. Vaandrigs waren de enigen die niet af hoefden te treden na drie jaar, zij konden hun functie behouden zolang zij ongetrouwd waren. De zittende kapitein op de voorgrond is Nicolaes van der Meer. Hij werd in 1631 nogmaals geportretteerd door Frans Hals, samen met zijn vrouw Cornelia Vooght. Deze schilderijen behoren ook tot de collectie van het Frans Hals Museum.

Jaar

Tentoongesteld

Yes

olieverf op doek | oil on canvas