Meet at

Hal

Curatoren

Aart Taminiau

Een zoektocht naar de identiteit van de Oude vrouw met maskers

In de nok van Frans Hals Museum – Hal – ‘De Bovenkamer’ genaamd – maakt een gastcurator jaarlijks een visueel verhaal op basis van de museumcollectie. Dit jaar dook Aart Taminiau in de collectie en ging op ontdekkingstocht.

Taminiau maakte een reconstructie van de herkomst van het schilderij Oude vrouw met maskers dat wordt toegekend aan de schilder James Ensor. Is het wel een werk van deze kunstenaar, of zou zijn goede vriend Willy Finch het hebben geschilderd? En welke rol speelt Frans Hals in het oeuvre van beide mannen? Taminiau toont zijn visie op Oude vrouw met maskers door de ogen van kunsthistoricus Herbert van der Zalm.

Aart Taminiau (1982) is illustrator, filmmaker en animator. Voor iemand van zijn generatie gebruikt hij atypisch gereedschap: kroontjespen en Oost-Indische inkt. Van Taminiaus hand verschenen de graphic novel De kraker, de agent, de jurist en de stad (2014) en het beeldverhaal Wol (2016), beide bij De Bezige Bij.

In locatie Hof is van 13 oktober 2018 t/m 24 februari 2019 Frans Hals en de Modernen te zien, waarvoor Taminiau een animatiefilm (hiernaast te zien) maakte en de illustraties die door de inrichting van de tentoonstelling lopen.

Ontdek meer