Meet at

EN NL

Lubaina Himid – The Grab Test
Lubaina Himid – The Grab Test Lubaina Himid – The Grab Test

Lubaina Himid, Naming the Money, 2004, Installatiefoto van ‘Navigation Charts’, 2017, Spike Island, Bristol. Courtesy de kunstenaar, Hollybush Gardens & National Museums, Liverpool. Foto: Stuart Whipps.

Hof & Hal

De eerste solotentoonstelling van Lubaina Himid in Nederland

Lubaina Himid (Zanzibar, 1954) is een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars van dit moment. Het werk van de winnaar van de Turner Prize in 2017 draait om representatie van wat onbelangrijk wordt geacht: genegeerd, gemarginaliseerd, gediscrimineerd of liever niet gezien. Met deze blik kijkt ze naar de Westerse culturele canon, de koloniale geschiedenis en huidige vormen van alledaagse racisme. In haar poëtische, kleurrijke schilderijen verzint ze andere verhalen, verbeeldt ze mensen die daarvoor niet zichtbaar waren en maakt ze vergissingen expliciet.

Op Himids eerste solotentoonstelling in Nederland is in het Frans Hals Museum  naast een representatieve selectie van bestaand werk een nieuwe installatie te zien. Dit speciaal voor het museum gemaakte werk gaat een dialoog aan met de monumentale ruimte van het 17e-eeuwse pand aan de Grote Markt. Himid transformeert de voormalige Vleeshal in een immersieve ruimte waarin ze een verband legt met de damastcollectie van het museum.

Ontdek meer