Een introductiefilm over het leven en werk van Frans Hals
Frans Hals (ca 1582 – 1666) is de beroemdste Haarlemse schilder uit de 17e eeuw. Hij was een portretschilder die veel vooraanstaande stadsgenoten uit zijn tijd heeft vereeuwigd. Ook de minder bedeelden bracht hij graag in beeld: de dorpsgek, drinkebroers, lachende vissersjongens, fluitspelende of rokende kinderen, ze vloeiden allemaal uit zijn penseel.
Frans Hals was een meester in het uitbeelden van levendigheid en beweging. Hij schilderde mensen al pratend en durfde ze zelfs lachend af te beelden op formele portretten, uniek voor die tijd. Hij is daarnaast ook beroemd om zijn magnifieke kleurgebruik en losse penseeltoets. Een van Frans Hals’ grootste bewonderaars, Vincent van Gogh zei dat in het werk van Frans Hals ‘wel zevenentwintig zwarten worden gebruikt’.
Benieuwd naar meer Frans Hals? Bekijk Het Fenomeen Hals. De installatie bestaat uit 67 schermen van verschillende formaten bevestigd aan drie wanden en vertelt een biografisch beeldverhaal waarbij niet alleen zijn meesterwerken voorbij komen, maar ook documenten en bekende citaten. Maak in 15 minuten kennis met Frans Hals en ontdek daarna zijn meesterwerken in het museum!