Meet at

Ann Demeester

Xander Karskens

The Common Sense

Casco, de Appel arts centre en De Hallen Haarlem presenteerden gezamenlijk The Common Sense, een nieuw filmproject van de in Londen en New York woonachtige kunstenaar Melanie Gilligan. De productie van de film werd mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen twee presentatie-instellingen en een museum.

Onafhankelijk van elkaar delen Casco, de Appel arts centre en De Hallen Haarlem een interesse in het werk van Melanie Gilligan, een kunstenaar wier werk internationaal getoond en geprezen is, maar in Nederland nog relatief onbekend is. Gilligans werk gaat in op wat wellicht de cruciale vraag van onze tijd is, namelijk hoe om te gaan met de intrinsieke fouten van het ultiem doorgevoerde kapitalisme.

Foto: Gert Jan van Rooij

The Common Sense, een sciencefiction-­miniserie, is gebaseerd op het toekomstige grootschalige gebruik van een nieuwe technologische applicatie ‘The Patch’. Dit is een ‘empathy device’, een soort prothese die het mogelijk maakt om de gevoelens en fysieke sensaties van een ander persoon direct te ervaren. Wanneer deze technologie het begeeft veroorzaakt dit massale desoriëntatie.

The Common Sense werd opeenvolgend tentoongesteld in de drie instellingen in de vorm van een mini dramaserie. In Casco werden de eerste afleveringen getoond met achtergrond materiaal. De Hallen Haarlem focuste op de verhaallijn waarin sociale onrust centraal staat en bij de Appel arts centre keert de samenleving terug naar structuur en orde. De periodes van de tentoonstellingen overlappen elkaar gedeeltelijk, waarbij op één dag (24 januari 2015), alle exposities tegelijkertijd open waren.

Ontdek meer