Meet at

Mondriaan Fonds

Goethe-Institut Nederland

Brochure

Frans Hals heeft de conventies van de portretkunst opengebroken. Hij schilderde vrijer en losser dan zijn tijdgenoten. De vernieuwing van Hals is echter niet alleen de vorm maar zit ‘m ook in de inhoud van zijn schilderijen: zijn portretten verbeeldden niet alleen de rijke en belangrijke leden van de maatschappij, voor wie dit formaat tot dan toe gereserveerd was. Hals introduceerde ook andere, nieuwe personen in zijn schilderijen. Daarmee stelde hij ter discussie wie er geportretteerd kan/mag worden en hoe. Door zijn vernieuwende aanpak werd de notie van identiteit en de manier waarop deze weergegeven diende te worden ook losser en vrijer.

Jacqueline de Jong, After the War, 1995. Foto: L. Kolkena

De tentoonstelling Ruis! Frans Hals, Anders brengt kunstwerken van hedendaagse kunstenaars samen die op een vergelijkbare manier spelen met de portretkunst en deze bevragen. In het spoor van de destijds tegendraadse opvattingen van Hals toont de tentoonstelling een uitbundig en uiteenlopend beeld van de mens, waarbij de ruis op de lijn steeds meer toeneemt. Door middel van karikatuur, ironie en het groteske, en door zowel utopische als dystopische beelden te scheppen, verkennen deze kunstenaars de formele, culturele en politieke mogelijkheden van portretkunst in onze tijd. Dit is een tijd die wordt gemarkeerd door voortschrijdende ongelijkheden en een terugkeer naar sterk afgebakende identiteiten.

Perri MacKenzie, Untitled, 2017. Foto: Iztok Klančar

Met: Anna-Sophie Berger, Vittorio Brodmann, Xinyi Cheng, Stephan Dillemuth, Nicole Eisenman, Hamishi Farah, Justin John Greene, Ivy Haldeman, Tom Humphreys, Jacqueline De Jong, Özgür Kar, Kiki Kogelnik, Sarah Lucas, Perri MacKenzie, Alan Michael, Jill Mulleady, Simphiwe Ndzube, Josip Novosel, HC Playner, Pilvi Takala, Siebren Versteeg, Gillian Wearing

Nicole Eisenman, Brooklyn Biergarten II, 2008. Courtesy Galerie Barbara Weiss

Podcast, gepresenteerd door Caspar Stalenhoef