Meet at

Haarlem

Repainting artworks

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.

EN NL

Virtuoos! Israels tot Armando
Virtuoos! Israels tot Armando Virtuoos! Israels tot ArmandoIsaac Lazarus Israels, Gezusters Arntzenius (detail), 1925 - 1930, Frans Hals Museum. Foto: Ton van der Heide

Armando, Fahne 5 (detail), 1982, Frans Hals Museum. Foto: Arend Velsink

Locatie

Hal

Curatoren

Antoon Erftemeijer

Lars Been

Partners

Stichting Gifted Art

Mondriaan Fonds

Vrienden van het Frans Hals Museum

BankGiro Loterij

Gemeente Haarlem

Duur

± 60 minuten

In de tentoonstelling Virtuoos! Israels tot Armando, die vanaf 29 juni te zien is in het Frans Hals Museum, draait het om meesterlijk, trefzeker en levendig schilderen. Virtuoos dus. Hollandse kunstenaars zijn er vanouds magistraal in, met huismeester Frans Hals als lichtend voorbeeld. In de tentoonstelling vormt het impressionisme het startpunt, met grootmeesters als Isaac Israels en Thérèse Schwartze. Maar ook expressionisten als Karel Appel en Alphons Freijmuth schilderden vaak virtuoos. Kolossale abstracte doeken vol dynamiek, van Ger Lataster, Armando en anderen, vormen met werk van hedendaagse kunstenaars als Peggy Franck en Eva Vingerling het sluitstuk van deze pure kijktentoonstelling met honderd jaar Nederlandse kunst.

Isaac Lazarus Israels, Gezusters Arntzenius (detail), 1925 - 1930, Frans Hals Museum. Foto: Ton van der Heide

Hoe manifesteerde zich de virtuoze manier van schilderen in de moderne tijd? Welke kunstenaars slaagden er in om langs deze weg verdere vernieuwing dan wel verdieping te vinden? Leeft virtuositeit nog in de hedendaagse schilderkunst? Deze vragen vormen het uitgangspunt voor de omvangrijke tentoonstelling Virtuoos! Israels tot Armando in het Frans Hals Museum, locatie Hal, die loopt van 29 juni tot en met 3 november. De focus ligt daarbij op Nederlandse schilders voor wie de afgelopen honderd jaar de vrije, uitdrukkingsvolle en rake toets wezenlijk was.

Armando, Fahne 5 (detail), 1982, Frans Hals Museum. Foto: Arend Velsink

Ontdek meer

Game 3 of 3

Dislike
Frans Hals

Koos Breukel

Jan van Scorel

Guido van der Werve

Maerten van Heemskerck

Drag & drop if you like

or dislike it

Go on! Drag me around!

Are you sure?!

I don't like him either

He doesn't like you I'm afraid

Meet at Frans Hals!

Game 1 of 3

lock
lock

Game 2 of 3