Meet at

EN NL

Virtuoos! Israels tot Armando
Virtuoos! Israels tot Armando Virtuoos! Israels tot Armando

Isaac Lazarus Israels, Gezusters Arntzenius (detail), 1925 - 1930, Frans Hals Museum. Foto: Ton van der Heide

Armando, Fahne 5 (detail), 1982, Frans Hals Museum. Foto: Arend Velsink

Hal

Curatoren

Antoon Erftemeijer

Lars Been

Stichting Gifted Art

Mondriaan Fonds

Vrienden van het Frans Hals Museum

BankGiro Loterij

Gemeente Haarlem

In de tentoonstelling Virtuoos! Israels tot Armando, die vanaf 29 juni te zien is in het Frans Hals Museum, draait het om meesterlijk, trefzeker en levendig schilderen. Virtuoos dus. Hollandse kunstenaars zijn er vanouds magistraal in, met huismeester Frans Hals als lichtend voorbeeld. In de tentoonstelling vormt het impressionisme het startpunt, met grootmeesters als Isaac Israels en Thérèse Schwartze. Maar ook expressionisten als Karel Appel en Alphons Freijmuth schilderden vaak virtuoos. Kolossale abstracte doeken vol dynamiek, van Ger Lataster, Armando en anderen, vormen met werk van hedendaagse kunstenaars als Peggy Franck en Eva Vingerling het sluitstuk van deze pure kijktentoonstelling met honderd jaar Nederlandse kunst.

Hoe manifesteerde zich de virtuoze manier van schilderen in de moderne tijd? Welke kunstenaars slaagden er in om langs deze weg verdere vernieuwing dan wel verdieping te vinden? Leeft virtuositeit nog in de hedendaagse schilderkunst? Deze vragen vormen het uitgangspunt voor de omvangrijke tentoonstelling Virtuoos! Israels tot Armando in het Frans Hals Museum, locatie Hal, die loopt van 29 juni tot en met 3 november. De focus ligt daarbij op Nederlandse schilders voor wie de afgelopen honderd jaar de vrije, uitdrukkingsvolle en rake toets wezenlijk was.

Armando, Fahne 5 (detail), 1982, Frans Hals Museum. Foto: Arend Velsink

Ontdek meer