Meet at

Opiniestuk naamgeving ‘Gouden Eeuw’
Opiniestuk naamgeving ‘Gouden Eeuw’ Opiniestuk naamgeving ‘Gouden Eeuw’

Ann Demeester. Foto: Inga Powilleit

Tijdens het symposium dat het Amsterdam Museum organiseerde op 29 september is de discussie over de ‘Gouden Eeuw’ voortgezet. Niet alleen de term zelf, maar ook de ideeën en opvattingen die erachter schuilgaan werden onder de loep genomen.

Welke verhalen zouden moeten worden verteld over de 17e eeuw, en door wie? Hoe kunnen we dit op een zo inclusief mogelijke manier doen? De discussie gaat in eerste instantie niet over woorden maar over ideeën en opvattingen. Directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester schrijft:

“Laten we de term ‘goud’ in de ‘Gouden Eeuw’ niet uitwissen maar herladen. Context geven bij een term die het gros van de Nederlanders als herkenbaar ervaren. De publicatie en richtlijn WORDS MATTER gaf als suggestie: zet een woord tussen aanhalingstekens als er geen alternatief is dat de lading volledig dekt. Met de aanhalingstekens behoud je de referentie naar een herkenbaar begrip maar nuanceer en problematiseer je dat begrip.”

Ze stelt dat het denkkader moet worden verruimd, stap voor stap.

“Meerstemmigheid introduceren zoals vele musea dag aan dag doen. Het verhaal van meerderen vertellen en niet van een selecte groep enkelingen. Er telkens weer onvermoeibaar op wijzen dat de geschiedenis, ook die van de 17e eeuw, insiders en outsiders heeft gekend, profiteurs en slachtoffers, machtigen en anderen.

Lees hier het opiniestuk van Ann Demeester.

Ann Demeester. Foto: Inga Powilleit

Ontdek meer nieuws