Meet at

EN NL

De kunst van kritiek
De kunst van kritiek De kunst van kritiek

Andrea Fraser, Museum Highlights: A Gallery Talk, 1989, DVD, 00:29:00

Hof & Hal

Curatoren

Melanie Bühler

± minuten

Een uitdagend drieluik

Deel 1 vanaf 7 maart 2020

In een uitdagend drieluik duikt het Frans Hals Museum in de wereld van de Institutionele Kritiek. Een kunststroming met bloeiperiodes eind jaren ’60 en begin jaren ’90, waarin kunstenaars met hun werk kritiek uitten op krachten en machten in het kunstenveld.

Andrea Fraser, Museum Highlights: A Gallery Talk, 1989, DVD, 00:29:00

Persoonlijk perspectief

Werken van Sarah Lucas, Tracey Emin en Andrea Fraser uit de collectie van het Frans Hals Museum vormen het vertrekpunt voor het tonen van een nieuwe, hedendaagse lichting van Institutionele Kritiek. Deze keer zonder de kritische, afstandelijke houding die kenmerkend was voor de historische voorlopers. Hoe staat het nu met ‘De Kunstwereld’, waarin de scheidslijn tussen kunst en commercie steeds meer vervaagt? En welke rol speelt onze huidige (online) beeldcultuur bij het uiten van kritiek hierop?

Drieluik

Het eerste deel van het drieluik gaat in op beeldcultuur en hoe social media de beleving van kunst en de notie van kritiek verandert. Kijken we anders naar kunst nu er veel meer met beeld gecommuniceerd wordt? En wat doet dit met de manier waarop kritiek geleverd wordt?

In het tweede deel staat representatie centraal. Wie is op de schilderijen van onze museale collecties afgebeeld en wie niet? En wie wordt in de zalen van musea als publiek aangesproken en wie niet? En hoe sluit dit aan op de wereld om ons heen?

Tot slot zoomen we uit en wordt bekeken wat ‘het systeem’ eigenlijk is waarin kunst vandaag leeft en waar kunstenaars op leunen.

Ontdek meer